Senatorul Alexandru CORDOS a adresat doamnei Rovana PlumbMinistrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, o INTERPELARE. Obiectul interpelarii: Programe de sprijin pentru copii institutionalizati .
In Romania, unul din principalele motive care stau la baza deciziei de institutionalizare a copilului il reprezinta starea de saracie a familiei copilului. Alte cauze ale institutionalizarii sunt abandonul familial sau destramarea familiei prin divort.
In general, familiile afectate de astfel de evenimente nu dispun de resursele necesare care sa le permita cresterea copiilor in conditii normale.
Sprijinul oferit de statul roman, pentru a evita astfel de situatii, consta in acordarea unui suport sub forma de prestatii sau beneficii sociale, ceea ce implica un efort financiar al bugetului de stat. Acest tip de suport este preferat de reprezentantii legali ai copilului si astfel se acorda mai putina atentie dezvoltarii serviciilor de sprijin, a centrelor de zi, a consilierii si a eficientizarii serviciilor de insertie pe piata muncii.
Doamna ministru, avand in vedere faptul ca acordati o atentie deosebita situatiei copiilor institutionalizati, va rog sa-mi precizati daca la nivelul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice s-a analizat aceasta problematica si care sunt demersurile pe care le veti intreprinde pentru a sustine dezvoltarea serviciilor de sprijin dedicate copiilor institutionalizati.