JURNALUL NATIONAL - Cum era sa ajunga Iliescu presedinte cu 5 ani inainte de Revolutie. Cronica unui puci ratat contra lui Ceausescu

In anul 1984, in Romania socialista se ajunsese la o situatie asemanatoare cu cea din romanul vestit al lui George Orwell. Cultul personalitatii "conducatorului" si al soatei sale atinsese cote absurde, lipsurile materiale de tot felul cresteau de la o luna la alta, Securitatea veghea informativ tot poporul, sa nu se carteasca prea tare. Atunci, un grup de ofiteri pro-sovietici, combinat cu o aripa a "activului de partid" a incercat sa-l buseasca pe "geniul Carpatilor" dupa modelul loviturii aplicate de Brejnev lui Hrusciov. Intr-o maniera curat romaneasca, de initiativa lor s-a ales praful.

Inca de la 68

Ceausescu isi manifestase de pe la inceputul domniei lui sforaitoare dorinte de independenta fata de "marele frate", URSS. Tovarasii de la Moscova l-au considerat un adversar benign, dovada ca nu l-au dat de-a berbeleacul, ca pe cehoslovacul Alexandr Dubcek. Totusi, in eventualitatea in care le-ar fi pus in pericol interesele economice sau ar fi degenerat pe o "linie capitalista" , au incurajat in interiorul Romaniei o opozitie discreta, formata in mare parte din militari care aveau, in genere, ca element comun, studii facute in URSS. Parte dintre ei se intorsesera de acolo si cu neveste cetateni sovietici, deci ar fi fost firesc sa tina legatura cu "diplomatii" URSS aflati la post in Romania. Un om pe care l-am cunoscut, generalul maior Stefan Kostyal, care avea datele de mai sus, a aruncat o piatra de incercare in 1970. Avea si o antipatie personala fata de Ceausescu, care ii fusese sef in anii 50 la Directia Politica Superioara a Armatei. Stefan Kostyal a incercat o miscare pe fata chiar in anul in care popularitatea lui Nicolae Ceausescu ajunsese la apogeu. A protestat public fata de cultul personalitatii scornicesteanului, care incepuse sa se manifeste, fata de distantarea in politica externa fata de blocul comunist si si-a depus carnetul de partid. Reactia regimului a fost prompta. A fost degradat pana la simplu soldat si surghiunit la Curtea de Arges ca functionar la o fabrica de cherestea. Gestul lui nu a produs solidarizari sau macar cutremure de intensitate mica in aparatul de partid sau in structurile statului.

(Va urma)