Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata "Necesitatea unui Cod al Integritatii", pe care o puteti citi in continuare.

Nu de putine ori, am citit si auzit in mass-media numeroase articole si emisiuni care faceau si fac referire la integritatea diferitelor categorii socio-profesionale.
Astfel, de la membri de partid, parlamentari, oameni de afaceri, avocati, procurori si pana la doctori si profesori, fiecare a avut partea sa de probleme. Cel mai grav este ca majoritatea situatiilor sunt mereu incerte, iar solutionarea tuturor problemelor legate de conflictele de interese si de integritate nu-si gasesc prea usor rezolvare.
Este foarte important sa intelegem ca situatia este complicata si neclara la nivel legislativ, motiv pentru care codul integritatii este, fara doar si poate, o necesitate absoluta pentru rezolvarea rapida si corecta a oricarei situatii de conflicte de interese ce poate aparea pe viitor.
La ora actuala, subiectul integritatii este cuprins in mai multe legi, mai exact in patru legi. Astfel, avem:
-legea nr. 115/1996 pentru declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere si de control si a functionarilor publici,
-legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei,
-legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si
-legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.
Este drept ca lupta impotriva coruptiei institutionale are o istorie scurta in tara noastra, dar este necesar sa facem urmatorul pas pentru a eficientiza in mod concret aceasta lupta. Simpla infiintare a unei institutii abilitate in acest sens si desfasurarea activitatilor sale curente nu este suficienta pentru a garanta solutionarea corecta si rapida a problemelor din domeniu.
Iata de ce este necesar sa intelegem ca lipsa unificarii acestor legi intr-un cod al integritatii coerent si complet ne poate pune pe fiecare dintre noi in situatii neplacute. Mai mult decat atat, este nevoie de adoptarea unui cod al integritatii intrucat acesta are o insemnatate deosebita nu doar pentru noi, dar si pentru forurile europene care ne monitorizeaza si in fata carora ne-am asumat numeroase angajamente in acest sens.
Dragi colegi, avem obligatia de a adopta un cod al integritatii care sa fie clar, neambiguu, eficient, cu aplicare corecta si care sa respecte principiile statului de drept, care sa fie un instrument de nezdruncinat in mana administratiei centrale si, in aceeasi masura, un scut pentru apararea drepturilor cetateanului.
Nu in ultimul rand, sa nu uitam ca o legislatie mai ampla si mai clara determina o practica unitara in plan judiciar, deziderat pe care il impartasim cu totii.