Bolile datorate unei alimentatii nesanatoase si dezechilibrate au luat o amploare epidemica nebanuita atat la nivel mondial, cat si la nivel european.
Problema acestui dezechilibru este cunoscuta oamenilor, dupa cum o dovedeste zicala hipocratica, cu mii de ani in urma: "In timp ce unul moare de foame, o mie se ghiftuiesc pana crapa".
La ora actuala, la nivel mondial, sunt cu 30% mai multi supraponderali decat subnutriti.
Mai mult, in SUA, numarul diebeticilor va ajunge pana in anul 2050 la cifra de 100 de milioane. Societatea europeana se inscrie in aceasta tendinta asa cum si stilul de alimentatie American inlocuieste de ceva vreme alimentatia traditionala a batranului continent.
In Germania, 2/3 din populatie este supraponderala, 20% sufera de obezitate si aproximativ 7,4 milioane sufera de diabet. 20% din copiii germani sunt supraponderali. Din anii ’90 pana in prezent, Romania a urcat pe locul 26, in Europa, pe locul 3 in ceea ce priveste supraponderalitatea.
Cercetatori din mari universitati si centre de studii cum sunt Harvard, San Francisco University sau Minesota University au ajuns la concluzia ca zaharul, al carui consum mondial s-a triplat in decurs de 50 de ani, da dependenta si are efect asemanator cu cel al bauturilor alcoolice ducand la supraponderalitate, degenerescenta hepatica grasa si, in final, la ciroza - boala de care, in trecut, sufereau doar adultii si care apare din ce in ce mai frecvent la copii.
Sindromul metabolic ce decurge din consumul excesiv de zahar are ca si componenta principala supraponderalitatea sau obezitatea facilitand aparitia hipertensiunii arteriale, diabetul, cardiopatia ischemica, arterioscleroza si cancerul. Cercetarile au descoperit receptori de insulina la nivelul membranelor celulelor canceroase ce faciliteaza atat patrunderea zaharului in aceste celule cat si cresterea/ inmultirea lor.
Este necesar ca oamenii sa constientizeze adevarul zicalei hipocratice: "Alimentele voastre sa fie medicamente si medicamentele voastre sa fie alimente".
Metabolic balance este un concept de nutritie care printr-un plan individual, dezvoltat din punct de vedere medical si stiintific, imbunatateste calitatea vietii si sanatatea.
Acest concept de nutritie se bazeaza pe alimente naturale nemodificate si foloseste o gama variata de alimente ce pot fi preparate in cele mai diverse forme.
Varietatea si bucuria culinara nu au de suferit, ci contureaza drumul catre o forma de alimentatie sanatoasa, care poate fi mentinuta pe parcursul intregii vieti.
Pilonii conceptului metabolic balance sunt validati de studii stiintifice. Aceste studii demonstreaza o imbunatatire a regimului alimentar pe baza principiilor metabolic balance ce determina, in mod incontestabil, nu doar o scadere in greutate, ci garanteaza si o stabilizare a greutatii pe termen lung, reglarea senzatiei de foame si saturatie conform proceselor bilogice naturale.


Principii si avantaje ale conceptului metabolic balance


1.principiul "Low glycemic & insulinemic" (atingerea unui nivel redus de insulina)
2.distributia macroelementelor nutritive - carbohidrati 40 - 45%, grasime 30 - 35% si proteine 25 - 30% are la baza rezultatele "American nurses health study" efectuat de catre Universitatea Harvard
3. datele medicale si un set de analize ale pacientului stau la baza elaborarii planului individualizat de alimentatie si reprezinta instrumentul de lucru pentru o consiliere de lunga durata a celor ce doresc sa-si modifice stilul de viata si alimentatia pentru intarirea propriei sanatati, pentru ca: "Cel ce e bolnav si vrea sa se trateze trebuie sa fie, de asemenea, gata sa-si schimbe viata sau cel putin sa si-o analizeze!".
Metabolic balance recomanda in special carbohidratii complecsi, cum ar fi painea din faina integrala de secara, legumele, fructele, precum si proteinele de calitate: carnea, pestele, ouale, produsele din soia, lactate sau leguminoase. Mai multe detalii gasiti pe: www.metabolic-balance.com/ro