Jurnalul National: Gigi Becali si-a mandatat avocatul sa ceara GRATIEREA. Ce conditii trebuie intrunite

George Becali, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu MApN, si-a mandatat avocatul sa demareze procedurile de formulare a cererii de gratiere din partea presedintelui Traian Basescu.
"Exista un memoriu in acest sens. Este decizia dansului sa faca acest demers, eu ca avocat nu pot decat sa dau curs acestui demers", a declarat, astazi, avocatul lui Becali, Bogdan Vlad, la Penitenciarul Rahova.
Deputatul George Becali a fost condamnat luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 2 ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri cu MApN, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu. In acelasi dosar, fostul ministrul al Apararii Victor Babiuc si fostul sef al marelui Stat Major General Dumitru Cioflina au fost condamnati la 2 ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata. Fiica lui Babiuc, Ioana Babiuc, a fost achitata.

In ce conditii poate fi gratiat Gigi Becali

Gratierea este masura de clementa ce consta in inlaturarea, in total sau in parte, a executarii pedepsei aplicate de instanta ori in comutarea acesteia in una mai usoara, potrivit legii nr. 546/2002 privind gratierea si procedura acordarii gratierii, publicata in Monitorul oficial in 16 noiembrie 2002.
Gratierea poate fi acordata individual, prin decret al presedintelui Romaniei, potrivit art. 94 lit. d) din Constitutia Romaniei, sau colectiv, de catre Parlament, prin lege organica, conform art. 72 alin. (3) lit. g) din Constitutie.
Gratierea individuala se acorda la cerere sau din oficiu, numai dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare. Cererea de gratiere individuala, impreuna cu actele anexate, se adreseaza presedintelui Romaniei si poate fi facuta de: persoana condamnata, aparatorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de sotul persoanei condamnate, ascendentii, descendentii, fratii, surorile ori copiii acestora, precum si de aceleasi rude ale sotului persoanei condamnate.
In vederea exercitarii prerogativei de gratiere, presedintele Romaniei poate solicita, atunci cand socoteste necesar, avize consultative de la Ministerul Justitiei, care este obligat sa le inainteze in termen de 30 de zile de la data solicitarii.
De asemenea, atunci cand considera necesar, presedintele Romaniei poate solicita informatii organelor administratiei publice locale, conducatorului locului de detentie, organelor judecatoresti si ale parchetelor, organelor de politie si altor institutii publice, precum si comandantului unitatii, pentru condamnatii militari. Decretul de gratiere se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Prin decret se pot gratia una sau mai multe pedepse. Gratierea individuala se acorda numai pentru pedepse privative de libertate. Dispozitiile prezentei legi privitoare la pedepse se aplica in mod corespunzator si sanctiunilor cu inchisoare contraventionala. Nu pot fi gratiate pedepsele deja executate, pedepsele a caror executare nu a inceput din cauza sustragerii condamnatului de la executare, condamnarile cu suspendarea executarii pedepsei, pedepsele complementare si cele accesorii. Gratierea individuala nu are efect asupra laturii civile si asupra masurilor administrative pronuntate intr-o cauza penala.
In situatia respingerii cererii de gratiere, actul de respingere va fi comunicat persoanei care a introdus cererea, in termen de 30 de zile de la data adoptarii deciziei de catre presedintele Romaniei. Gratierea individuala poate fi refuzata de catre beneficiarul ei atunci cand cererea a fost facuta de alta persoana. Aceasta prevedere nu se aplica in cazul condamnatului minor.
Gratierea colectiva se acorda unui numar de persoane pentru condamnari determinate prin cuantumul pedepselor sau prin infractiunile pentru care au fost pronuntate.