Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata ',,Meditatii’’ de inceput de an scolar ', pe care o puteti citi in continuare.
Pentru ca suntem la inceputul noului an scolar, ma alatur si eu tuturor celor care, constant, nu doar la ceas festiv, isi indreapta gandurile catre milioanele de copii aflati pe bancile scolii. Pentru cei mai mici, prescolari sau boboci de clasa intai, este abia inceputul unui drum lung si greu, dar frumos, acela al formarii lor ca oameni, al acumularii unor valori altfel imposibil de dobandit. Pentru altii, noul an scolar este o noua etapa a unui proces deja inceput, dar la fel de plin de stiinta si visare. Tuturor, de la boboci la liceenii in anii terminali, le doresc succes in aceasta minunata aventura care este scoala!
Aflata in pasa usor nostalgica si meditativa a inceputului de an scolar, mi-am amintit ca, la noi, in aceasta zi importanta, din banci lipseste mai mereu cate cineva... Spre exemplu, absent este domnul presedinte PNL Klaus Iohannis, care, mai ieri, ne certa, ca incepe scoala iar elevii de la clasele I si a II-a nu au manuale. Cum ar spune Leana, ,,iezista o explicatie’’, dar ce sens are s-o oferim, cand singurul temei al acestei critici este dorinta de a acumula capital politic, fie si pe spatele elevilor? In fine, domnul presedinte Iohannis poate stie mai bine cum stau lucrurile, cata vreme o buna bucata din viata si-a petrecut-o la catedra si, mai important, meditand... Probabil, a meditat profund si la chestiunea manualelor.
Dar, stimati colegi, stiti ce spune o vorba veche romaneasca? E mai bine sa masori de sapte ori si sa tai o data, decat sa te pripesti. Ei, domnul Iohannis, cu vorba lui atat de masurata, s-a cam pripit. Desi provine din sistem, fiind profesor, imi pare ca, de cand este ocupat cu politica la Bucuresti, a cam uitat cu ce se mananca educatia. Domnul presedinte Iohannis se face ca nu stie ca sistemul a avut mereu probleme: a fost ba prea reformat, ba prea intors pe dos si de fiecare data subfinantat. Inclusiv pe vremea cand partidul domnului Iohannis, din care domnia sa inca nu facea parte, se afla la guvernare si chiar detinea portofoliul Educatiei.
Daca e sa meditez si eu putin la astfel de chestiuni, imi amintesc bine ca una dintre valorile cu care am ramas de pe bancile scolii este toleranta. De aceea, refuz sa cred ca doar campania electorala este de vina pentru o astfel de iesire nepotrivita. Pentru ca, daca este asa, singura recomandare ar fi sa mai ,,mediteze’’ putin. Spre exemplu, la ce-ar fi spus astazi daca PNL nu se grabea sa iasa de la guvernare. Abia apoi sa vorbeasca despre ,,cinism si lipsa de respect’’. Pentru ca, stimati colegi, USL, in formula PSD-PNL-PC, a castigat tocmai pentru ca angajamentele de buna guvernare asumate la vremea respectiva vizau relansarea economiei, a tarii in ansamblu, se intelege ca si a educatiei, dupa ce aliatii de astazi ai domnului Iohannis au dat cu ea de pamant.