Realitatea.net: Adrian Nastase va fi ELIBERAT din inchisoare. Decizia NU e definitiva

Cererea de eliberare conditionata a lui Adrian Nastase a fost admisa de Judecatoria sector 4. Fostul premier ramane in inchisoare insa pana la judecarea recursului.
DNA a declarat recurs in privinta deciziei Judecatoriei Sectorului 4 prin care a fost admisa cererea lui Adrian Nastase de eliberare inainte de termen, acesta urmand sa fie judecat de Tribunalul Bucuresti. Decizia Tribunalului Bucuresti in acest caz va fi definitiva.
Pana la judecarea recursului, fostul premier ramane in detentie. Daca Tribunalul va mentine decizia Judecatoriei Sectorului 4, el va fi pus in libertate.
Adrian Nastase a fost adus, marti dimineata, de la Penitenciarul Jilava la Judecatoria Sectorului 4, unde s-a judecat cererea acestuia de eliberare dupa aproximativ 7 luni si jumatate de detentie din cei doi ani la cat a fost condamnat in dosarul "Trofeul calitatii". Nastase, flancat de 8 paznici, a fost dus in camera detinutilor si apoi a fost transferat in sala de judecata.
Procurorul de sedinta a solicitat instantei Judecatoriei sectorului 4 Bucuresti respingerea cererii de liberare conditionata a lui Adrian Nastase, invocand faptul ca detinutul nu a dovedit o atitudine de indreptare, intrucat a continuat sa faca afirmatii la adresa judecatorior care l-au condamnat la 2 ani de inchisoare in procesul "Trofeul calitatii" referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004. Avocatii lui Nastase au respins sustinerile procurorului de sedinta.
Cererea de eliberare inainte de termen a lui Adrian Nastase, respectiv dupa aproximativ 7 luni si jumatate de detentie, a fost dezbatuta, luni, de catre Judecatoria sectorului 4. Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie a venit cu argumente pentru a nu fi eliberat Nastase din inchisoare mai devreme, invocand fie ca nu Judecatoria sectorului 4 Bucuresti este competenta a solutiona cererea, fie ca este pusa la indoiala calitatea de opera stiintifica a lucrarilor lui Adrian Nastase avute in vedere pentru punerea lui in libertate.
Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatand ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa in care ar putea fi eliberat fostul premier. Astfel cererea a ajuns in fata unui judecator.
Avocatul Ion Cazacu spunea ca membrii Comisiei au luat in calcul pentru avizul favorabil activitatile desfasurate de Adrian Nastase in penitenciar, precum si faptul ca acesta a publicat 3i carti. Cazacu preciza ca au fost luate in considerare in stabilirea perioadei de executare a pedepsei si zilele petrecute de Adrian Nastase in Spitalul Floreasca, scazute din pedeapsa in urma unei decizii a instantei. Decizia Judecatoriei sectorului 4 nu va fi definitiva, ea putand fi contestată la Tribunalul Capitalei. Adrian Nastase este incarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012.