Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata: Nici un copil bolnav de cancer nu trebui sa fie lasat singur. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In urma cu cateva zile, pe 15 februarie, a fost marcata Ziua Internationala a copilului bolnav de cancer. Aceasta zi a fost declarata, in 2003, de catre Childhood Cancer International (fosta Confederatie Internationala a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer â€" ICCCPO), care cuprinde, in prezent, 177 de retele de la nivel local si national conectate la organizatii din 90 de tari de pe toate cele 5 continente.
Subiectul este unul de foarte mare actualitate si pentru Romania, avand in vedere faptul ca, anual, in tara noastra se inregistreaza aproximativ 500 de cazuri noi de copii bolnavi de cancer. Si pentru ca statisticile nu ne spun nimic despre suferinta acestor copii si drama familiilor lor, am considerat oportun sa fac astazi aceasta declaratie de aici, de la tribuna Parlamentului. Consider ca este un gest de solidaritate si de constientizare asupra cresterii numarului de cazuri de copii bolnavi de cancer.
Exista 12 tipuri de cancer care se dezvolta in perioada copilariei, leucemia si cancerul din zona creierului fiind considerate cele mai frecvente. Din pacate, 80% dintre decese au loc din lipsa de resurse, bani sau medicamente iar riscul mai mare este in randul sugarilor. Desi cancerul la copii reprezinta un procentaj mic raportat la imbolnavirile care au loc la nivel global, majoritatea cazurilor pot fi solutionate pozitiv daca tratamentul esential este facut in timp util. Descoperit din timp, cancerul la copii are sanse mari de vindecare!
Pentru a ne putea lupa eficient contra acestei boli, e nevoie de o intelegere mai profunda a problemelor si provocarilor cu care se confrunta cei bolnavi, necesitatea unui acces mai echitabil la un tratament cat mai bun si la ingrijire pentru toti copiii cu cancer. Copiii bolnavi se confrunta cu situatii dificile si solicitante, precum izolarea lor de colegi si prieteni pentru perioade lungi de timp. Cel mai adesea, drumul parcurs in lupta cu boala este marcat de o durere imensa si de stres. In aceste imprejurari, nici un copil sau familia acestuia nu ar trebui sa fie lasati singuri.
Fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai buna ingrijire medicala si psiho-sociala, indiferent de statutul financiar al familiei sale, de originea sau etnia sa. Trebuie sa constientizam cu totii ca este de datoria noastra de a oferi sprijin si suport tuturor copiilor si adolescentilor care sufera din cauza acestei boli, dar si familiior acestora.