mariustuca.ro / Cancerul de san triplu negativ: O descoperire datatoare de sperante
(Autoare: Magda Marincovici)
Cancerul de san triplu negativ : O descoperire datatoare de sperante
Factorul-tinta responsabil de cancerul cel mai virulent, cancerul triplu negativ a fost identificat de cercetatorii americani, potrivit rezultatelor unui studiu publicat in revista Breast Cancer Research. Acest nou studiu a permis identificarea punctul slab al cancerului tripul negativ.
Descoperirea factorului-tinta responsabil de cancerul cel mai virulent este esentiala pentru punerea la punct a unor tratamente capabile sa lupte contra acestui tip de cancer, unul dintre cele mai periculoase. Cercetatorii de la scoala de medicina (BUSM) a Universitatii din Boston au evaluat markerii de la suprafata celulelor acestui tip de cancer mamar. Ei au descoperit nivele ridicate ale unei molecule, IL13R alpha 2 la suprafata celulelor cancerului mamar cu metastaze triplu negativ. Optiunile de tratament sunt limitate pentru cancerul mamr triplu negativ, descoperirea tintelor alternative pentru limitarea potentialului de evolutie la nivel de metastaze este urgenta, spun autorii studiului.
Pentru validarea descoperirii lor, cercetatorii au redus actiunea IL13R alpha 2 in celulele maligne ale rozatoarelor genetic modificate. Ei au constatat o reducere a tumorii, cercetorii fiind capabili de a prognoza evolutia bolii si, in functie de aceasta, sa adapteze tratamentul. Descoperirea acestor receptori ale membranelor celulare, care favorizeaza metastazele cancerului de san triplu negativ, va servi ca baza pentru o terapie personalizata, concluzioneaza autorii acestui studiu.
Cancerul de san triplu negativ, care reprezinta 20% dintre cazurile diagnosticate la nivel global, afecteaza in mod special femeile tinere sub varsta de 40 de ani. El este favorizat de predispozitia genetica - in special mutatiile genelor BRCA1 sau BRCA2.
Acest tip de cancer se caracterizeaza printr-un risc major, mult mai mare de metastaze comparativ cu alte tipuri de cancer mamar, care, de regula, nu raspunde la tratamente si are un prognostic vital defavorabil.