Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata: Ziua internationala a copiilor victime ale agresiunii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ziua internationala a copiilor victime ale agresiunii, sarbatorita anual pe 4 iunie, este data cand tragem un semnal de alarma asupra violentei care poate avea consecinte pe termen scurt sau pe termen lung asupra sanatatii, dezvoltarii si bunastarii copilului.
Pe termen lung, consecintele se rasfrang si asupra vietii de adult, fiind reflectate de dificultatea de a dezvolta sau mentine relatii intime cu sexul opus sau chiar relatii sociale in general, de a-si gasi un loc de munca stabil, de a avea atitudinile si abilitatile necesare unui parinte suficient de bun s.a.
Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (date la 1 ianuarie 2014) populatia totala a Romaniei este de aproximativ 19.947.311 locuitori. Dintre acestia, sunt copii sub 18 ani un numar de 3.742.418, iar copii in sistemul de protectie speciala a copilului sunt 60.078, din care: 22.189 copii in servicii de tip rezidential si 37.889 copii in servicii de tip familial.
Conform datelor de la Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului la sfarsitul anului trecut au fost inregistrate urmatoarele:
a) Abuz fizic: 1049 cazuri
b) Abuz emotional: 1680 cazuri
c) Abuz sexual: 562 cazuri
d) Neglijare: 8817 cazuri
e) Exploatare prin munca: 236 cazuri
f) Exploatare sexuala: 28 cazuri
g) Exploatare pentru comitere infractiuni: 170 cazuri
Total: 12542 cazuri.
Am prezentat aceasta situatie pentru a va da seama si a constientiza ca situatia copiilor victime ale agresiunii este una grava.
In realitate valorile indicatorilor prezentati sunt mult mai mari decat cele din datele statistice.
Toate formele de abuz intalnite atat acasa cat si la scoala, pe strada sau in mass-media sau mediul on-line nu sunt sesizate autoritatilor. Dar stim cu totii ca ele exista si sunt intr-un numar destul de mare.
In Romania Legea nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului dedica un intreg capitol protectiei copilului impotriva abuzului, neglijarii, exploatarii si a oricarei forme de violenta. Astfel , prin art. 89 copilul are dreptul de a fi protejat impotriva abuzului, neglijarii, exploatarii, traficului, migratiei ilegale, rapirii, violentei, pornografiei prin internet, precum si a oricaror forme de violenta, indiferent de mediul in care acesta se afla: familie, institutii de invatamant, medicale, de protectie, medii de cercetare a infractiunilor si de reabilitare/detentie, internet, mass-media, locuri de munca, medii sportive, comunitate etc.
Consider ca pe langa aceste reglementari ar trebui sa luam masuri pentru deschiderea de centre de educatie parentala si servicii de sprijin pentru copil si familie in fiecare judet din tara dar si sa dezvoltam si sa gestionam programe de construire a abilitatilor parentale, disponibile in gradinite, scoli si licee, si adaptate diferitelor etape de varsta ale copilului (prescolaritate, scolaritate, adolescenta).