Senatorul Niculae BADALAU a sustinut o declaratie politica intitulata: Identitate vs. Diversitate. Criza refugiatilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ne aflam pe harta Europei si ni se cere ajutorul de a primi pe cei care de frica razboiului si-au parasit casele, familiile si intreaga lor identitate. Nu sunt putini! sunt foarte multi!
Intrebarea care se pune: Ce facem? Are Romania resursele necesare de a adaposti mii de refugiati si de a le gasi totodata locuri de munca? NU! Avem zeci de mii de tineri care au terminat o facultate, avem tineri care si-au insusit o meserie, dar nu avem posibilitatea practica de a le oferi locuri stabile de munca.
Ce poate oferi Romania refugiatilor? Un tranzit usor.
Ce i s-a oferit Romaniei atunci cand s-au deschis granitele tuturor celor care doreau sa munceasca - in contextul in care toti aveau un act prin care se legitimau? De la cuvinte grele pana la manifestari tendentioase- stiri tv, radio, internet…etc.
Va retin atentia cu trei definitii actuale pe care le cunoasteti:
Identitatea personala este o structura foarte dinamica. Constanta sinelui nu consta de fapt in a mentine o identitate, ci in a sustine o tensiune dialectica si in a stapani crizele periodice.
Conventia Refugiatilor din 1951 stipuleaza faptul ca, refugiatul este O persoana care este in afara tarii sale sau a locului sau de resedinta; are o frica bine-intemeiata de a fi persecutat/a din cauza rasei, religiei, nationalitatii, apartenentei la un anumit grup social sau opiniei politice; si nu este in stare sau nu doreste sa faca uz de protectia acelei tari sau sa se intoarca acolo din cauza fricii de a fi persecutat”.
Aplaudam pe cei care vin, le oferim adapost, mancare si asistenta medicala si nu numai. Tari ca Germania si Austria se simt de doar cateva zile sufocate de valul de refugiati si nu putini sunt cei care doresc inchiderea granitelor, se va ajunge si la acest lucru. Nu trebuie sa uitam ca si tarile sus mentionate au o limita de absorbtie si de resurse materiale.
Multi ar oferi zeci de mii de euro ca sa ajunga in tari cu o stabilitate economica. Vor putea sa mentina tarile de tranzit si cele de final securitatea in zona Euro? O securitate precara dupa cum vedem, pentru ca multi nu s-au legitimat si nu putini sunt agresivi, vedem cazuri de incaierare in Ungaria, Grecia, Turcia, Austria etc.
Valul fara precedent de infractiuni care are loc(trafic de persoane, loviri si alte violente, violuri) putea fi prevazut. O implicare in Siria, nu numai a NATO si SUA (ca si gardian al pacii) ci si a UE din punct de vedere al stabilitatii militare, economice, sociale putea duce la inlaturarea regimului dictatorial.
Integrarea in comunitate va fi cea mai grea problema a refugiatilor. Cum este vazuta femeia si copilul? Multi refuza hrana si imbracamintea oferita de populatie si autoritati. Ii primesti. Esti gata sa le dai de lucru si le ceri sa munceasca - vor munci?
Concluzionand, pot spune ca Europa a creat un precedent.
Ceea ce conteaza acum mai mult ca niciodata consta in SECURITATEA ROMÂNIEI SI A CETATENILOR SAI SI SECURITATEA TUTUROR CELOR CARE SE AFLA PE TERITORIILE UNDE SE AFLA REFUGIATII.
Nu pot incheia fara sa aduc aminte de cuvintele reputatului politician Jean Claude Juncker care afirma, la inceputul lui 2013, ca demonii Europei nu au disparut, ci sunt doar adormiti, in fapt, el atragea atentia asupra unei realitati primejdioase care pune in pericol insasi constructia Uniunii Europene contrastand chiar cu principiul ei fundamental de unitate prin diversitate.