Senatorul Constantin Popa a sustinut o declaratie politica intitulata: Padurile Romaniei, un bun national. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In interventia din aceasta saptamana voi face referire la necesitatea unui nou cod silvic, subiect care a starnit foarte multe dezbateri in spatiul public si care, din punctul meu de vedere, ar trebui solutionat cu celeritate si in urma unui acord intre toate fortele politice.
Ceea ce cu totii putem constata este ca Romania are nevoie de o noua legislatie in domeniul silvic, una care sa protejeze aurul verde al tarii noastre si care sa puna capat defrisarilor ilegale si necontrolate de paduri. Anual, in Romania se taie 27 de milioane de metri cubi de lemn, din care aproape o treime se defriseaza ilegal din paduri, dupa cum estimeaza reprezentantii organizatiilor de mediu.
Padurile sunt un bun national, o resursa esentiala pentru biosfera, pentru viata oamenilor, o protectie in fata dezastrelor naturale, iar aceasta statistica ingrijoratoare ar trebui sa duca la gasirea unei solutii pentru ca muntii Romaniei sa nu fie vaduviti. Trebuie sa intelegem ca este important sa vedem ce facem pentru a opri defrisarile si comercializarea lemnului taiat ilegal. Pe oamenii care se uita la noi ii intereseaza solutiile, ce facem bine pentru ei, nu certurile dintre oamenii politici.
Ne straduim de peste 20 de ani sa gasim o solutie pentru aceasta problema, iar ea sta in adoptarea unei legislatii conforma cu realitatea actuala, la nevoia introducerii unor prevederi clare prin care sa fie sanctionate orice taiere necontrolata si ilegala. Figurativ vorbind, atunci cand vorbim de defrisari, vorbim de o crima impotriva naturii.
Ce am facut noi, cei din aceasta coalitie de guvernare din care face parte si UNPR? In primul rand, am sustinut un nou Cod Silvic care garanteaza o evidenta stricta a masei lemnoase si care va limita la maxim taierea ilegala. Mai mult, pentru a stopa comercializarea ilegala a lemnului am sustinut o restrictionare a cantitatii de masa lemnoasa - 30% dintr-un sortiment industrial din fiecare specie, achizitionat de catre un operator/grup de operatori. In al doilea rand, Ministerul Mediului a dispus controale la cei care prelucreaza masa lemnoasa.
Desigur, putem continua sa ne certam pe mai departe, insa certurile nu rezolva problemele. Aceasta cearta permanenta nu ajuta pe nimeni, cu atat mai putin pe cetateni. Ceea ce propun tuturor colegilor este de a nu scapa din vedere interesul celor care asteapta de la noi un raspuns cu privire la ceea ce este de facut de acum incolo. Suntem cu totii de acord ca trebuie sa controlam la sange firmele care exploateaza masa lemnoasa? Suntem cu totii de acord ca trebuie sa existe, cel putin pentru o perioada de cateva luni, o stopare a exporturilor, pana se face ordine in sistem? Atunci, haideti sa lasam atacurile politice deoparte si sa rezolvam aceasta situatie.
Eu provin dintr-un judet privilegiat de natura, un judet unde s-a creat un mozaic al formelor de relief. Judetul Buzau are o acoperire insemnata de paduri si care sunt expuse pericolului defrisarilor. De-a lungul anilor au avut loc adevarate dezastre naturale pe Valea Buzaului, in zona muntilor Siriu cu precadere, in urma unor alunecari de teren care au dus la pagube materiale si au distrus vietile unor oameni. Pentru judetul pe care il reprezint, stoparea taierilor ilegale este o prioritate.
Tocmai de aceea trebuie sa depasim discutia in contradictoriu si sa gasim solutii pentru a rezolva problemele.