Eva.ro informeaza: Auzim peste tot de astenie, acea stare de slabiciune generalizata cauzata de schimbarile de temperatura si de lumina in exces, pe care le aduce cu ea primavara. Ceea ce putine dintre noi stiu insa este ca, de multe ori, in locul asteniei se instaleaza depresia, o afectiune mult mai serioasa.
Cata lume nu se plange de lipsa ?
Iar asta se-ntampla chiar daca ne supunem unor examene medicale si obtinem rezultate perfect normale. In ochii tuturor, suntem intr-o stare buna de sanatate, sau mai degraba nu avem nici o boala care sa justifice necesitatea unui tratament medical. Si totusi, ne simtim obosite si nu ne aflam deloc in cea mai buna stare psihica.
Motivul este unul cat se poate de simplu: el se cheama astenie de primavara si apare la trecerea dintre iarna si primavara, atunci cand creste brusc luminozitatea in timpul zilei.
Astenia se manifesta prin cefalee, palpitatii, nervozitate, scaderea memoriei si comportament labil - semne fiziologice datorate eforturilor de adaptare ale organismului la noile conditii meteorologice.
De cele mai multe ori insa, astenia nu vine singura. O data cu ea se instaleaza adesea si depresia usoara, care se caracterizeaza printr-o continua stare de tristete.