www.ziare.com informeaza: In ultima vreme, in mass-media se utilizeaza foarte des termenul de "psihopat", din cauza inmultirii faptelor antisociale, care la prima vedere nu au nicio logica, nicio motivatie.
Psihopat este un cuvant care suna infricosator si cei mai multi il leaga de crime si fapte oribile. In presa se folosesc frecvent termenii de: "criminal psihopat", "psihopat ucigas in serie", "psihopat violent".
In realitate, psihopatia este o tulburare de comportament relativ raspandita (aproximativ 1% din populatie), si, din fericire, cazurile de psihopati care recurg la crime sunt rare. Cei mai multi dintre acestia duc vieti aparent normale. Ii intalnim in toate categoriile sociale, potrivit Agoravox.

De ce sunt periculosi psihopatii

Psihopatii sunt persoane a caror inteligenta este impecabila. Ceea ce nu functioneaza cum trebuie in cazul lor este partea emotionala. Aceasta dereglare ii predispune la acte iresponsabile. Chiar daca nu toate faptele ajung sub incidenta legii, ele in mod sigur ii afecteaza intr-o masura mai mare sau mai mica pe ceilalti.
Robert Hare, medic psihiatru canadian, si-a dedicat intreaga cariera studiului psihopatiei. Acesta a dovedit ca psihopatii sunt incapabili de emotii adanci autentice.
Medicul a facut numeroase studii asupra detinutilor care primisera acest diagnostic. S-a dovedit ca, la vizionarea unor imagini care contineau multa brutalitate si violenta, in creierul acestora nu se detectau emotii. S-a constatat o reactie emotionala de fatada, doar in momentul in care acestia ajungeau la concluzia rationala ca ar trebui sa aiba o astfel de reactie.
La unii dintre ei chiar s-a constatat scaderea tensiunii arteriale, dovada ca imaginile respective au avut un neasteptat efect de calmare.

Portretul robot al psihopatului

Personalitatea psihopatica este inca insuficient cunoscuta in medicina de specialitate si psihologie. Robert Hare sustine ca psihopatii din societate sunt greu de identificat pentru ca inteligenta ii ajuta sa ascunda problemele emotionale pe care le au sub masca normalitatii. La prima vedere fac, de obicei, impresie foarte buna, afisand o normalitate impecabila. Acest medic a reusit sa identifice anumite caracteristici ale pshihopatilor. Iata care sunt acestea:
Prezenta charismatica, convingatoare. De obicei buni oratori, psihopatii reusesc sa faca impresie buna, sa-i conviga pe cei din jur, sa castige increderea acolo unde au un interes (financiar, de putere sau de prestigiu). Psihopatii cunosc foarte bine psihologia celorlati, reusind sa le intre in gratii, scopul final fiind acela de a face victime.
Narcisismul, aroganta, egoismul. Aceste trasaturi pot fi mascate si de o falsa modestie. In general, psihopatii au o imagine grandioasa vizavi de persoana lor. Se vad ca niste supraoameni, salvatori, binefacatori pe scena sociala. Demersurile lor, intotdeauna interesate, sunt prezentate celorlalti ca niste favoruri. Egocentrismul lor merge adesea pana la megalomanie.
Absenta empatiei si a remuscarilor. Desi se straduiesc sa para pentru ceilalti persoane sensibile, la psihopati nu se intalnesc sentimente veritabile: compasiune, prietenie, dragoste. Emotiile pe care le afiseaza sunt de cele mai multe ori false. De asemenea, lipsa constiintei ii face sa nu aiba nici remuscari pentru faptele lor iresponsabile.
Manipulatori desavarsiti. Cu un stil adeseori teatral, psihopatii reusesc sa se comporte diferit in functie de persoana cu care au de-a face. Prin natura lor, au la dispozitie mai multe tehnici de manipulare decat oamenii obisnuiti, ceea ce ii face periculosi.
Agresivitatea. Este caracteristica celor mai multi psihopati. Acestia au un caracter exploziv, ei cred ca in orice situatie trebuie sa existe un invingator si un invins. De aceea critica, denigreaza, devalorizeaza, toate acestea pentru a-si alimenta imaginea grandioasa de sine. Ei sunt cei exceptionali, ceilalti sunt banali. Nu toti psihopatii sunt violenti. Unii se marginesc doar la un stil combativ.
Paranoia si predispozitia catre risc. Psihopatii au tendinta de a face din tantar armasar, cred ca ceilalti au neaparat ceva cu ei, vor sa le faca rau. Orice tentativa de a-i contrazice o considera un mare afront. Aceste convingeri bolnavicioase le alimenteaza motivatia catre fapte antisociale. Incapacitatea de a judeca urmarile ii face sa-si asume riscuri mai mari decat in mod obisnuit.
Dorinta de putere. Psihopatii au tendinta de a domina. Au nevoie de putere pentru a-i subordona pe ceilalti, care sunt priviti ca niste obiecte ce ii ajuta sa-si satisfaca nevoile (psihologice, materiale, sexuale).
Psihopatii nu trebuie confundati cu psihopaticii. Acestia din urma sufera de boli care ii fac sa piarda contactul cu realitatea. Psihopatii sunt perfect constienti de faptele lor, dar partea emotionala avariata nu le permite sa simta raul pe care il fac semenilor. In mod curenti psihopatii isi cauta scuze pentru comportamentul nesabuit si imoral, dand vina pe altii. Foarte rar invata din greselile lor, de aceea posibilitatea de recidiva este mare.

Racirea relatiilor interpersonale predispune la fapte antisociale

Cei mai multi psihopati sunt barbati, motivele pentru aceasta diferentiere pe baza sexului fiind inca necunoscute. De asemenea, nu sunt bine cunoscute nici cauzele acestei tulburari de comportament. Specialistii vorbesc de cauze genetice (exemplul copiilor care inca de mici se poarta cu cruzime) sau factori de mediu (abuzuri din copilarie, lipsa afectiunii parintesti etc).
Se constata insa ca intr-o societate caracterizata prin individualism si racirea relatilor interumane cresc si faptele antisociale puse pe seama psihopatiei.
Psihopatii pot beneficia de tratament de specialitate. Chiar daca miezul personalitatii psihopatice este greu de schimbat, consilierea psihologica si o anumita medicatie s-au dovedit a fi foarte utile.

Psihopatii din pozitiile-cheie ale societatii

Medicul Robert Hare si-a consacrat ultimii ani studiului psihopatilor "subcriminali". El a dorit sa traga un semnal de alarma, sustinand ca in lumea finantelor si in politica ajung multe persoane cu personalitate psihopatica. Beneficiind de calitati intelectuale deosebite, de stapanire de sine, de manipulare prin minciuna si inselatorii, care nu sunt la indemana unui om normal, ei reusesc mult mai repede sa ajunga in pozitii-cheie, in functii de conducere.
Robert Hare i-a numit "serpi in costume" si, chiar daca faptele lor nu ajung niciodata in justitie, pot provoca mult rau societatii.