DeCeNews: Cine este judecatorul Ioana Bogdan a carei recuzare este ceruta de Nastase

Judecatorul Ioana Bogdan de la ICCJ a facut parte din completul care l-au condamnat pe Adrian Nastase la 2 ani de inchisoare in Dosarul Calitații.De la judecator de tribunal, la sefia Inspectiei Judiciare din CSM si consilier al lui Daniel Morar, judecatorul Ioana Bogdan a reusit in final sa ajunga la Inalta Curte de Casatie si Justitie, o ascensiune ce-i drept fulminanta in sistemul judiciar din Romania.
Judecatoarea Ioana Bogdan a intrat in magistratura in 1998 cand a fost numita procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3. Intre anii 2000-2003, a activat ca judecator la Judecatoria sectorului 3, din 2004 a promovat la Tribunalul Bucuresti. In perioada 2006-2009 a detinut functia de inspector in cadrul Inspectiei Judiciare de la CSM.
In mai putin de un an de la ajungerea la Inspectia Judiciara, desi nu avea nici 10 ani vechime ca magistrat, Ioana Bogdan a devenit conducatorul acestei institutii. In timpul mandatul sau, atat ca inspector simplu, cat si ca sef al inspectiei, Bogdan a demonstrat ca a inteles perfect rolul sau: niciun magistrat nu trebuie sanctionat, scrie ziuanews.ro. Intr-un raport intocmit de Directia pentru Afaceri Europene a CSM, din iulie 2007, pe vremea cand Ioana Bogdan conducea Inspectia, se mentiona ca, din cele 2.500 de memorii transmise de justitiabili, in care era reclamata exercitarea functiei, de catre anumiti magistrati, cu rea-credinta ori grava neglijenta, doar in 2 cazuri s-a dispus cercetarea disciplinara a 2 judecatori. Ambele lucrari au fost insa clasate.

Din consiliera lui Morar, judecator in dosarele lui Adrian Nastase

Din septembrie 2009 si pana in noiembrie 2010, Ioana Bogdan a fost detasata la DNA, la cererea lui Daniel Morar, unde a detinut functia de consilier al procurorului sef al DNA. Cererea unui judecator, sau acordul acestuia, de a consilia un procuror, pana la momentul Ioana Bogdan - Daniel Morar, a fost un lucru aproape nemaiintalnit in sistemul judiciar romanesc.
Dupa un an si doua luni, Ioana Bogdan nu mai vrea sa fie consiliera a lui Daniel Morar si se inscrie pentru un interviu de promovare la ICCJ, sustinut la CSM. In noiembrie 2010, prin hotararea 995 a Plenului CSM, condus de judecatoarea Florica Bejinaru, Ioana Bogdan este numita judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Unul din voturile din Plen a fost al lui Anton Pandrea, presedinte al Sectiei Penale a ICCJ, acelasi care, dupa ajungerea Ioanei Bogdan la instanta suprema, a luat-o sub aripa sa si a plantat-o direct in doua dosare ale lui Adrian Nastase, modificand fara nicio justificare completele de judecata, mai scrie ziuanews.ro.
Ioana Bogdan a fost recuzata de Adrian Nastase atat in dosarul Trofeul Calitatii, cat si in dosarele Matusa Tamara si Zambaccian. Fostul premier a acuzat, in permanenta, legaturile directe ale judecatoarei Ioana Bogdan cu seful DNA, Daniel Morar. De altfel, si dupa pronuntarea sentintei in Trofeul Calitatii, Adrian Nastase a declarat ca "judecatoarea Ioana Bogdan a actionat in favoarea DNA".
Maestrul Dan Cazacu, avocatul lui Nastase a sustinut ca judecatorul Ioana Bogdan, promovata la instanta suprema din functia de consilier a procurorului sef al DNA, Daniel Morar, nu are dreptul legal sa judece cazul lui Nastase, dupa cum procurorii sau judecatorii care intra in avocatura au interdictie, timp de 2 ani, sa puna concluzii la instantele sau parchetele unde au activat.
In declaratia de avere, judecatoarea Ioana Bogdan mentioneaza un apartament si venituri de 137 000 lei.