(Continuare)
Un esec anuntat
George Noory, care modera disputa, a intervenit spunand ca unii ar putea considera ca suntem singuri in Univers. Friedman a spus ca acestia sunt tipul de "extremisti" care zic: "te rog nu ma bate la cap cu dovezile tale; parerea mea este deja bine stabilita". La capatul celalalt al spectrului sunt cei ce cred ca "extraterestrii vin aici pentru a-i salva".
Noory l-a intrebat pe Shostak "de ce nu poate el sa admita ca suntem vizitati de aceleasi fiinte pe care, tot el, incearca sa-i asculte prin radiotelescop? Seth a spus ca poate Pamantul a fost vizitat odinioara, dar e greu de dovedit; cat despre vizitele actuale, dovezile ar trebui sa fie mult mai convingatoare. Daca ar exista astfel de dovezi, "ar trebui sa fie de necontestat" si sa le vedem in muzeele de stiinta.
Dupa ce Stan a replicat spunand ca el considera dovezile OZN de necontestat, a cazut de acord cu Shostak ca dovezile lipsesc atat pe partea SETI cat si din muzee, dand insa vina pe teama de ridicol care impiedica oamenii de stiinta sa se implice in examinarea datelor de care ufologia dispune. Shostak nu a fost de acord, spunand ca acesta este cel mai interesant lucru care ar putea fi descoperit.
Stan a reiterat ca a vorbit de-a lungul anilor, despre fenomenul OZN, cu un numar de oameni de stiinta, care l-au rugat sa nu le divulge numele si sa pastreze confidentialitatea asupra observatiilor si opiniilor lor. In plus, exista chiar cateva "cercetari stiintifice de mare anvergura" privind ufologia, cum ar fi Proiectul Blue Book, sau Raportul special 14 realizat de Battelle Memorial Institute. In niciuna dintre cartile personalitatilor cheie ale curentului SETI, inclusiv Shostak, Frank Drake sau Carl Sagan, nu exista indicii ca vreunul dintre ei s-ar fi obosit sa se uite la aceste lucrari.
De pilda, in ultima carte a sa, Seth Shostak se intreaba "de ce nu au aterizat, si de ce nu sunt ele vazute pe radar?". Or, intr-o cercetare a lui Ted Phillip, privind ultimii 35 de ani, sunt mentionate peste 5000 de urme de aterizare, din 75 de tari, subliniind faptul ca acestea "nu sunt agroglife". Stan a citat si nenumarate observatii radar-vizuale, cu mai multi martori, ca si lucrarile in acelasi sens ale Dr. James McDonald, fost profesor si fizician principal la Institutul de Fizica a atmosferei de la Universitatea din Arizona. Aceste "tipuri de dovezi" sunt "de o mare importanta si calitate". De pilda, observatiile indica obiecte fabricate, etaland manevre imposibil de realizat pe Pamant, deci faptul ca obiectele au fost realizate in alta parte! In cartile partizanilor SETI sunt omise atat referirile la acest tip de probe, ca si la discutiile pe marginea lor in ufologie, ca si cum toate acestea nu ar exista. Stan si-a ironizat apoi adversarul, spunand: "daca vom mai afirma ca 'nu exista nicio dovada', atunci va trebui sa adaugam: 'cu exceptia celor la care nu ne-am uitat'".
Cu o alta ocazie, Friedman a precizat ca problema nu este ca specialistii SETI nu spun nimic despre OZN-uri, ci faptul ca ei sustin in permanenta ca nu exista nicio dovada, sau nicio dovada convingatoare, sau ca nu exista dovezi fizice. Friedman a citat cinci studii stiintifice de mare anvergura privind fenomenul OZN. Atunci cand tinea prelegeri, el intreba la inceput "Cati de aici au citit aceste lucrari?". In cazurile fericite, 2% au citit una dintre cele cinci. Dr. Seth Shostak a participat, cu cativa ani inainte, la una dintre aceste prelegeri, dar apoi nici in cartile sale, nici cu ocazia dezbaterii radiodifuzate, nu a dovedit ca ar fi avut curiozitatea sa consulte vreuna dintre aceste cinci lucrari. Era clar ca "a uitat" de existenta lor. Dar ignora si sutele de comunicari prezentate de cercetatori profesionisti, la simpozioane dedicate fenomenului OZN. Intr-un articol, Shostak comenta: "Se spune ca scepticismul celor din comunitatea SETI s-ar datora incapacitatii lor de a fi deschisi la ideea existentei OZN-urilor. E fals; scepticismul lor este bazat pe lipsa unor dovezi bune". Este insa ciudat - spune Friedman - ca nici Shostak, nici ceilalti "cultisti SETI" nu citeaza niciodata acele dovezi despre care ei spun ca nu sunt bune.
In cartea sa, de un enorm succes, "Cosmos", Carl Sagan spune, respingand marturiile OZN, "afirmatiile extraordinare necesita dovezi extraordinare". Asa o fi? Sagan a scris, de pilda: "Trebuie sa existe alte civilizatii mult mai vechi si mai avansate decat a noastra". Niciunul dintre "cultistii SETI" nu a furnizat nicio dovada cu privire la orice astfel de civilizatie. In mod cert, la nivel mondial, rapoartele OZN ofera dovezi privind civilizatii mai avansate; dar comunitatea SETI ignora aceste dovezi. Sagan, referindu-se la "esecul izbitor al dovezilor OZN", scrie: "Exista observatii de incredere care nu sunt interesante si aparitii interesante, care nu sunt de incredere, dar nu exista aparitii interesante si, in acelasi timp, de incredere". Acest lucru - spune Friedman - este, fara echivoc, fals.
(Va urma)