In 2005 a avut loc o faimoasa dezbatere, transmisa printr-o retea de radio acoperind Statele Unite si, prin internet, intreaga lume, intre astronomul Seth Shostak, unul dintre principalele personalitati de la Institutul SETI, dedicat cautarii civilizatiilor extraterestre prin radiotelescoape, si ufologul Stanton Friedman, care este convins ca unele OZN-uri sunt nave ale nepamantenilor, care ar putea veni la noi - cel putin de la stelele apropiate - chiar cu tehnologiile de care noi insine dispunem la ora actuala. Seth Shostak detine o licenta in fizica de la Universitatea Princeton si un doctorat in astronomie de la Caltech, in timp ce Stanton Friedman, numit de unii "nasul ufologiei actuale", are un masterat in fizica la Universitatea din Chicago, in 1956, lucrand apoi timp de 14 ani ca fizician nuclear.
Friedman a enuntat, pentru inceput, patru teze:

1) unele OZN-uri sunt nave spatiale;
2) un mic numar de persoane, la nivel guvernamental stiu asta, dupa prabusirea de la Roswell, unde s-au recuperat inclusiv cadavre, dar secretul e pastrat in mod strict;
3) orice argument adus impotriva acestor doua afirmatii poate fi respins la o examinare mai atenta;
4) aceasta este cea mai importanta stire a mileniului, anume ca suntem vizitati de extraterestrii iar guvernele musamalizeaza informatiile inca din 1947.

Friedman a continuat spunand ca esecul SETI se datoreste faptului ca se bazeaza pe o serie de ipoteze lipsite de fundament, anume ca o alta civilizatie extraterestra nu are cum sa ajunga pe Pamant, ca radioul este mijlocul final de comunicare, ca daca ar fi totusi aici ar trebui sa ii vedem, ca nu exista nici un aspect de securitate nationala in vizitele extraterestre s.a.m.d. Fenomenul OZN dispune de o multimea de date pe care partizanii SETI nu sunt dispusi sa le examineze, in timp ce SETI, chiar si dupa atatia ani de cautari, nu are dovezi ca cineva trimite semnale din spatiu. Friedman a adaugat ca exista, nu departe de noi, stele asemanatoare Soarelui, dar cu un miliard de ani mai batrane, in preajma carora ar putea exista civilizatii tot atat de vechi. Ideea ca acestea ar fi la acelasi nivel tehnologic cu noi este, pur si simplu, "o prostie".
Shostak a admis ca este de aceeasi parere cu Friedman ca trebuie sa existe si alte inteligente in Univers, dar nu putea fi de acord ca ele "ar fi acum aici", considerand ca dovezile pentru "aceasta idee" sunt prea slabe si nu au putut fi verificate. In schimb, daca SETI va gasi dovezi ale vietii extraterestre, acestea vor fi neindoielnice si verificabile.
(Va urma)