obiectiv.info: Daciana Sarbu, pe urmele lui Jamie Oliver (Autoare: Simona Bran)

Alimentatia sanatoasa a inceput sa intre in atentia politicienilor romani. Adepta a unei diete sanatoase, in special pentru cei mici, eurodeputata Daciana Sarbu a solicitat, prin intermediul Asociatiei Scoala pentru Sanatate, a carei membru fondator este, crearea unui Grup de Lucru privind Alimentatia in Gradinite, pentru imbunatatirea rapida a calitatii hranei oferite prescolarilor, constituit din reprezentanti ai guvernului si ai societatii civile.
Celebrul bucatar englez Jamie Oliver a avut un demers asemanator in tara sa natala, unde a incercat sa inlocuiasca alimentatia nesanatoasa din scoli, dar s-a lovit de reticenta sistemului. In Romania situatia este putin diferita, deoarece elevii nu beneficiaza de "o masa gatita" la scoala. Totusi, au fost luate unele masuri pentru a proteja sanatatea tinerilor si a combate obezitatea, fiind interzisa comercializarea chipsurilor, sau altor alimente nesanatoase, precum si a bauturilor carbogazoase cu continut ridicat de zahar, in incinta scolilor. Asta nu inseamna ca legea este respectata de comercianti, dimpotriva.
Initiativa Dacianei Sarbu tinteste un alt nivel, cel al prescolarilor. Totodata, se doreste modificarea legii anterior mentionate, si care pana acum si-a dovedit ineficienta. Alte solicitari ale Asociatiei Scoala pentru Sanatate sunt crearea unor modele de meniuri sanatoase care sa fie puse la dispozitia gradinitelor si "initierea unor campanii de educatie nutritionala, pentru diseminarea de informatii concrete si exemple de bune practici in randul personalului didactic si parintilor". Aceasta ultima propunere de actiune este necesara, deoarece degeaba vor consuma copiii alimente sanatoase la gradinita, daca nu o vor face si acasa.
Initiativa europarlamentarului roman are sanse mari de succes, avand in vedere ca tinteste un grup aflat in plina formare. Este mai dificil sa convingi un licean sa-si schimbe obiceiurile alimentare, decat sa inveti un prescolar cu alimentatia sanatoasa. De asemenea, succesul acestei initiative poate fi considerat si o necesitate, avand in vedere ca numarul cazurilor de obezitate infantila este in crestere. Un alt motiv pentru care sunt convinsa ca Daciana Sarbu va avea succes, este faptul ca deja a reusit sa implementeze o alimentatie sanatoasa in propria familie. Nu de putine ori sotul acesteia, premierul Victor Ponta, a declarat presei despre cum este obligat de consoarta sa manance sanatos. Daca a reusit sa-l convinga pe primul-ministru, atunci cu siguranta nu va avea mari probleme cu restul factorilor de decizie. De altfel, initiativa lui Jamie Oliver s-a lovit tocmai de aceasta problema, si anume lipsa dorintei politicienilor de a se implica. Evident, aici nu este cazul.