Un cutremur puternic, cu magnitudine 5,3 pe scara Richter, a avut loc in noaptea de vineri spre sambata, la ora 2.11, resimtindu-se pe intreg teritoriul tarii. Seismul s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 91,6 kilometri, potrivit Institutului Nattional de Fizica a Pamantului.
Daniel Vasile, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti - Ilfov (ISUBIF), a declarat sambata, ca imediat dupa cutremur s-au inregistrat cateva apeluri la 112, insa erau de la persoane care cereausfaturi despre cum sa actioneze, daca sa iasa din casa sau sa se adaposteasca.
Imediat dupa prima faza a cutremurului au sosit cateva apeluri la 112, directionare catre dispeceratului nostru, dar nu pentru a interveni, ci pentru a dat sfaturi legate de cum sa actioneze, daca sa iasa din casa sau unde sa se adaposteasca. Tinand cont ca linia nu era ocupata, nefiind apeluri multe, colegii nostri le-au putut da sfaturile necesare. Trebuie insa sa tragem un semnal de alarma pentru ca daca ar fi fost o situatie mult mai grava, blocarea liniei telefonice este o problema, a spus Daniel Vasile. El a precizat ca fiecare dintre noi stie sa actioneze in caz de cutremur, insa unele persoane nu au stiut cum sa actioneze din cauza panicii.
Cutremurul cu magnitudinea 5,6 pe Richter s-a produs la ora 2.11.16, in zona Vrancea, potrivit INFP. Seismul s-a produs la 7 kilometri de localitatea Nereju si la 40 de kilometri de Focsani, transmite News.ro.
Cutremurul s-a resimtit pe intreg teritoriul Romaniei, miscarea seismica fiind puternica in Vrancea, Buzau, la Bucuresti, dar si in Iasi, Galati, Craiova. De asemenea, seismul s-a resimtit si in Republica Moldova si in Kiev, Vidin si Sofia.