www.pediatrucluj.ro informeaza:
A trecut jumatate de an din viata copilului vostru, astfel ca acum va indreptati cu pasi repezi spre prima aniversare. Achizitiile dobandite pana acum il fac extrem de fericit si independent ceea ce nu poate decat sa va bucure mai ales ca, in aceasta luna cu exceptia " necazurilor" provocate de dintisori nu se anunta evenimente deosebite care sa-i perturbe buna dispozitie.

Dezvoltarea motorie:

Majoritatea stau in fundulet nesustinuti si asta le provoaca mare placere putand astfel sa vizualizeze mai bine ce se intampla in jurul lor; se pot rostogoli de pe spate pe burtica si invers iar unii chiar incearca sa se tarasca sau chiar sa meraga de-a busilea; il puteti stimula in acest sens punand in jurul lui diverse jucarii care sa-i starneasca curiozitatea si care sa-l determine sa se " deplaseze". Daca-l apucati de subsuoara se sprijina pe varfuri, mai rar pe toata talpa si incearca sa preia greutatea corpului prin indoirea genunchilor; multi nu vor reusi, de aceea e important sa nu-l fortati sau sa-l lasati fara sprijin; nu va fi pus sa se sprijine decat in momentul cand se ridica singur sprjinindu-se de marginea patutului.
Nu va ingrijorati daca copilasul nu are toate aceste achizitii si mai mult, nu comparati cu alti copii deoarece fiecare are ritmul sau de dezvoltare. Sunt copii care nu vor merge de-a busilea, ci se vor ridica direct in picioare fara a exista vreo problema in acest sens.
Trebuie sa beneficieze de o atentie sporita avand in vedere multiplele modalitati de miscare; trebuie sa-i asigurati un spatiu securizat ( "tarc") care ideal ar fi sa nu fie reprezentat de patut; spun asta pentru ca patutul trebuie folosit strict pentru somn si nu pentru jucarii; de asemenea nu-i dati copilului sa manance in pat si nici nu-l lasati cu biberonul sa adoarma in pat; masa trebuie luata intr-un loc separat, chiar daca e seara si e obosit.
Toate acestea au ca si consecinta aparitia tulburarilor de somn, greu de rezolvat daca nu dovediti consecventa.
In privinta activitatii motorii trebuie continuate exercitiile din lunile precedente efectuate la indicatiile unui kinetoterapeut si, daca nu ati fost pana acum puteti incerca si cursurile de inot.
De asemenea baita poate fi un prilej de miscare; la acesta varsta puteti sa-i faceti baie in cada cu conditia achizitionarii unui dispozitiv special cu ventuze care se fixeaza de cada; il puteti lasa 10, maxim 15 minute sa se joace in apa (sub stricta supraveghere) cu diferite jucarii, sa exersati diferite miscari in apa. Obisnuiti-l de mic cu activitate fizica si atunci veti avea un copil sanatos si viguros.
Datorita energiei debordante, exista un mare pericol de accidente; cu toate acestea nu-i limitati spatiul de explorare insa inlaturati toate potentialele pericole de la medicamente, obiecte ascutite pana la cabluri, prize, perdele.
La aceasta varsta foarte multi dintre parinti achizitioneaza premargatoare, convinsi fiind astfel ca puiul lor va invata sa mearga mai repede sau vor exista mai multe momente de respiro dat fiind faptul ca micutul se afla in premargator. Ca si pediatru sunt impotiva utilizarii premergatorului mai ales pe perioade lungi de timp. Sunt tari in care este interzisa comercializarea lor datorita numarului mare de accidente pe care le pot cauza ( se impiedeca de un obiect dur si cad, au acces mai usor la obiectele periculoase din jurul lor, etc).
Din punct de vedere medical s-a stabilit cu certitudine ca nu ofera nimic benefic, ba dimpotiva pot contribui la apartitia unor tulburari de mers prin intarzierea dezvoltarii unor grupe musculare sau pot determina modificari ale pozitiei picioruselor sau soldului care necesita ulterior zeci de sedinte de kinetoterapie/fizioterapie. Deci sfatul meu este sa nu abuzati de aceste premergatoare daca nu e posibil sa renuntati la ele.
Desigur ca am auzit multe mamici spunand ca bebelusul lor a stat in premergator si nu a patit nimic insa aceasta nu poate fi folosit drept argument atata timp cat exista atatea cazuri de copii afectati.. Lasati-l sa se rostogoleasca, sa se tarasca, sa exploreze spatiul din jur si renuntati la premergator.