www.realitatea.net informeaza: O mama a patru copii si-a spus povestea crunta, una dintre cele mai tragice situatii in care se poate afla o mama. Femeia, distrusa acum de pareri de rau si remuscari, povesteste unui cotidian local cum o intentie buna s-a transformat peste noapte in drumul spre Iad. Ea avea patru copii. Un baiat de 13 ani si trei fete de zece, opt si si sase ani. Tatal copiilor nu mai exista in peisaj, parasindu-i cu cativa ani in urma, iar ea se chinuia sa-i creasca de una singura, doar cu ajutorul mamei sale, femeie batrana si fara vlaga.
Pentru ca datoriile o copleseau si ea nu mai putea face fata nevoilor celor mici, avand un salariu de mizerie, s-a hotarat sa emigreze, auzind ca in afara Chinei, pentru ca acolo s-a intamplat tragedia, traiul e mai bun, oamenii sunt mai apreciati si ar putea castiga mai mult pentru copiii sia.
Asa ca si-a strans toate economiile si a platit o firma care urma s-o duca la munca in Europa, cu gandul ca primul salariu il va trimite acasa. Banii promisi de angajator ar fi echivalat cu ce castiga ea intr-un an, asa ca planul era bun. Copiii si bunica trebuiau sa reziste inca o luna in mizerie, pentru ca apoi traiul sa fie unul asa cum si-a dorit femeia intotdeauna. Copiii urmau sa mearga din nou la scoala, mancarea sa fie pe masa in fiecare zi, medicamente si haine noi.
Cand a venit ziua, femeia si-a luat in bocceluta cateva haine, actele, banii de drum, si-a imbratisat copiii, care plangeau disperati ca le pleaca mama si a plecat. S-a urcat in autobuzul plin de alte suflete disperate si a plecat, cu gandul la ce bine o sa fie.
N-a fost bine. La o saptamana de la plecare, masina cu muncitori era blocata la vama din cauza documentelor prost intocmite, banii de drum erau tot mai putini, iar sperantele femeii se stingeau odata cu zilele care treceau. Apoi a venit vestea. Nu aveau voie sa iasa din tara, intermediarul fusese arestat, oamenii au fost trimisi acasa. Panica totala. Tot planul ii fusese naruit, nu mai avea bani.
Femeia povesteste ca n-a vrut sa riste o iesire frauduloasa din tara, asa ca si-a cautat de munca in regiunea Guangdong, in care ramasese blocata. Norocul i-a suras si a gasit un loc de munca la o fabrica de jucarii. Salariul era bun, nu se compara cu ce spera sa castige in afara, dar erau totusi niste bani buni. Femeia si-a mintit familia ca a ajuns in strainatate si a continuat sa lucreze la fabrica si sa trimita bani acasa.
Mama ei ii tot scria ca cei mici sunt din ce in ce mai tristi, nu mai mananca, nu se mai joaca si plang toata ziua dupa ea. Femeia i-a spus sa fie tare, ca ea trimite bani si jucarii acasa, sa le cumpere ce au nevoie, ca totul va fi bine. Urmatoarea scrisoare a fost de la Politie, care o informa ca toti cei patru copii s-au sinucis, inghitind otrava si sa se prezinte imediat la morga pentru identificare si indeplinirea formalitatilor.
"Am lesinat dupa aflarea vestii. Cand m-am trezit, am crezut ca am visat. Mi-am pierdut copiii pentru ca m-am dus sa fac mai multi bani. Acum eu nu mai am pentru ce trai. Poate ca daca stateam acasa acum ii aveam langa mine, dar poate ar fi avut aceeasi soarta. Ieri aveam patru copii. Azi nu mai am nimic, nimic nu mai conteaza, imi doresc sa plec si eu cu ei", povesteste femeia pentru Xinhua.
Poliția chineza a gasit un bilet de adio, scris de baiatul cel mare al femeii, in care copilul scrie ca stie ca ei sunt o problema si o greutate uriasa pentru ea, asa ca trebuie sa plece.
Incidentul a starnit simpatia comunitatii internationale, dar si mania premierul Li Keqiang, care a emis un comunicat de presa prin care cere sa se puna capat unor astfel de tragedii, promitand sa pedepseasca functionarii publici care refuza sa acorde asistenta familiilor cu probleme similare. Premierul a condamnat practicile functionarilor care cer bani sau mita in diferite forme, pentru a ajuta familii nevoiase si promite mssuri dure in acest sens.
Ea di-a abandonat casa, traieste acum in provincia Guangdong si lucreaza in continuare la fabrica de jucarii.