DESCOPERA.ro: 5 mari enigme ale planetei Pamant
Cum s-a format Luna?
Nu exista consens intre savanti in ceea ce priveste felul in care s-a format satelitul natural al Pamantului. Teoria impactului gigantic spune ca, in vremurile de inceput ale planetei noastre, acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, ea a fost lovita de un alt corp ceresc, cam de marimea planetei Marte; din materialul aruncat in spatiu de acest impact s-ar fi forrmat Luna. Desi este, la ora actuala, cel mai larg acceptat dintre scenariile ce incearca sa explice formarea Lunii (si este sustinut de asemanarile constate intre Luna si Pamant, ce sugereaza ca aceste doua corpuri ceresti ar avea o origine comuna), teoria impactului gigantic are unele puncte slabe care impiedica acceptarea ei in unanimitate; de pilda, un impact de asemenea amploare ar fi trebuit sa lase niste urme geologice care insa nu au fost identificate in structura scoartei terestre.
Alta idee interesanta legata de formarea Lunii: unii oameni de stiinta cred ca initial Pamantul ar fi avut doua Luni (formate prin impactul descris mai sus), iar cea mai mica a intrat, la un moment dat, intr-o coliziune lenta cu sora ei mai mare, din doua luni formandu-se una singura, cea pe care o stim azi. Ipoteza ar explica de ce sunt atat de diferite intre ele cele doua "fete" ale Lunii: partea vizibila, dinspre Pamant, este plata si plina de cratere, in timp ce partea ascunsa are un relief mult mai accentuat, cu lanturi muntoase de pana la 3.000 m altitudine.
Pe langa teoria impactului gigantic, se vehiculeaza in lumea stiintifica un numar de teorii alternative:
• teoria fisiunii, care afirma ca Luna ar fi o bucata desprinsa din scoarta si mantaua terestra ca urmare a fortei centrifuge generate de o rotire foarte rapida a Terrei.
• teoria acretiei binare, ce sustine ca Luna si Terra au luat nastere in acelasi timp si in aceeasi regiune a spatiului, din materialul care s-a aglomerat formand doua corpuri spatiale distincte - Terra si satelitul sau natural.
• o noua teorie alternativa este cea a capturarii Lunii - atragerea ei de catre Pamant, in campul gravitational al acestuia.
In legatura cu acest ultim scenariu, o propunere foarte recenta sugereaza o origine "extraterestra" a satelitului natural al Pamantului: Luna ar fi un "cadou" din partea lui Venus, planeta vecina si "sora" a Terrei.
Venus ar fi avut candva un satelit natural, pe care l-a pierdut; capturat de campul gravitational terestru, acest corp ceresc a devenit satelitul natural al Pamantului.
Toate scenariile propuse pana in prezent sunt plauzibile intr-o anumita masura, dar niciunul nu reuseste sa explice complet modul in care Pamantul si-a dobandit satelitul natural. Asa ca Luna isi pastreaza in continuare misterul.