Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Romanii asteapta raspunsuri clare si solutii imediate in cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia de astazi as dori sa ma refer la un subiect care ma nemultumeste profund vizavi de modul in care autoritatile statului roman inteleg sa gestioneze o situatie de criza din sistemul de sanatate autohton. Si ma refer, desigur, la cazul copiilor cu sindromul hemolitic-uremic din judetul Arges.
M-am abtinut pana astazi sa comentez pe marginea acestei probleme pentru ca am vazut in ultima perioada foarte multi care si-au dat cu parerea, unii in mod avizat, altii doar din considerente politicianiste. M-am hotarat, totusi, sa imi exprim pozitia vazand ca in loc sa scada, numarul de cazuri a inceput sa se inmulteasca. Pana duminica, numarul bebelusilor spitalizati a ajuns deja la 45 si nimeni nu poate spune cu exactitate unde se va termina.
Intentia mea nu este de a arata cu degetul sau de a reprosa cuiva ceva. Nici demisii nu voi solicita. Nu de tapi ispasitori avem nevoie ci de raspunsuri si de solutii. Ceea ce imi doresc insa, la fel ca toti parintii si toate familiile care isi doresc copii, este sa stim cum de s-a ajuns in aceasta situatie, sa stim cine sunt vinovatii pentru ceea ce s-a intamplat acolo, dar mai ales ce masuri se vor lua pentru a se preintampina astfel de cazuri pe viitor.
Personal nu consider ca ministrul sanatatii ar purta vreo vina personala. Astfel de cazuri pot sa apara in mandatul oricui. Important este insa cum sunt gestionate aceste situatii de criza de catre toti actorii sistemului medical. Romanii nu mai vor sa auda justificari de genul nimeni nu are nicio vina sau asta e viata. Atunci cand trei bebelusi mor cu zilele, iar alti zeci sunt in suferinta, ei asteapta de la autoritati altceva. Romanii asteapta raspunsuri clare si solutii imediate. Oamenii vor certitudini si repere sigure, nu balbaieli, nu justificari sau, mai grav, pasarea responsabilitatii dintr-o parte in alta.
Imi exprim speranta ca toti cei responsabili implicati in gestionarea acestui caz au inteles acest lucru si vor actiona pe cale de consecinta. Doar asa sistemul de sanatate va putea iesi din zona de neincredere in care se tot adanceste cu fiecare astfel de caz prost gestionat.