Mariustuca.ro / Atentie la produse de slabit si anabolizante, pentru ca majoritatea sunt contrafacute! (Autoare: Magda Marincovici)
Traficul de medicamente false este la fel de periculos pentru sanatate ca traficul de droguri, semnaleaza, azi, specialistii cu ocazia Zilei Mondiale a Anti-Contrafacere. Anul 2014 a fost marcat de un record: vamesii din Havre au capturat 2,4 milioane de produse false, mai ales aspirina, anti-diareice si produse contra tulburarilor de erectie, provenind din China.
Printre cele mai atinse de acest flagel sunt produsele de slabit si anabolizantele, explica Bernard Leroy, directorul Institutului International de cercetare anti-contrafacerea medicamentelor (IRACM).
In afara de internet, pastilele false provenit din China, India sau Hong Kong se mai gasesc intr-un numar de sex-shop-uri si discoteci, atentioneaza Sebastien Cetti, de la Observatorul medicamentelor din vama, citat de AFP. Din punctul de vedere al acestuia, importanta este stoparea intrarii acestora pe piata din Franta, deoarece aceste produse prezinta riscuri majore pentru sanatate. Ele pot fi supra su subdozate in principii active sau pot fi placebo, fara efect. Medicamentele contrafacute pot fi produse de persoane fara calificare si fara respectarea regulilor de igiena. Astfel, multe contrafacute pot fi cauza unor decese.
Potrivit American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, un medicament fals contra paludismului ar fi ucis 122.350 de copii africani, in 2013.
In Italia, operatia Pharmatraffic a permis stoparea a 50 de persoane implicate in traficul international de produse farmaceutice furate din spitale sau unele transporturi. Medicamentele erau reconditionate si puse din nou la vanzare in Italia si strainatate.
Cea mai importanta operatie a Interpol s-a derulat in mai 2014, in 111 tari, finalizata cu confiscarea a aproximativ zece milioane de medicamente contrafacute, inchiderea a 12.000 de site-uri si sute de arestari.
Pentru organizatiile mafiote, crima farmaceutica este la ora actuala un paradis din cauza lipsei legislatiei si a dificultatilor de coordonare , sublinia, in luna noiembrie, Aline Plancon, director adjunct al serviciului contrafacerea produselor de sanatate si crima farmaceutica al Interpol.