Jurnalul National : 2013, un salt in medicina de transplant. In prezent, avem 40 de centre de prelevare de organe (Autoare : Magda Marincovici)
Intr-un deceniu de existenta a Agentiei Nationale de Transplant (ANT), cu exceptia anului 2009, s-a inregistrat o crestere constanta a numarului de transplanturi. Dar anul 2013 inseamna mai degraba "un salt" decat o crestere constanta. Dovada transplantul de ficat: 122 in 2013, fata de 75 in 2012, subliniaza acad. prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Si trendul ascendent persista, de la inceputul anului fiind realizate 41 de transplanturi hepatice la Fundeni si alte trei la Spitalul "Sf. Maria" din Bucuresti. "Pana la sfarsitul anului numarul va fi similar celui de anul trecut sau usor mai mare. Dar necesitatile Romaniei sunt mai mari decat aceste 122 de transplanturi pe care le-am facut", explica acad. Irinel Popescu. Rezultatele transplantului hepatic in privinta supravietuirii primitorului si a grefei au fost in continua ameliorare: supravietuirea la un an de la operatie a fost de peste 77% la primii 200 de pacienti transplantati, iar urmatorii 300 au ajuns la aproape 84%.
Seria reusitelor continua cu reluarea in tara noastra a transplantului de cord. "Cel mai important lucru este ca s-au reluat transplanturile la Tg. Mures si la Spitalul Floreasca. In lume, sunt peste 100.000 de transplanturi cardiace, in SUA, se fac 2.300-2.500 pe an. Media de longevitate a pacientilor transplantati este de 15 ani. Exista si un caz unic: un transplant efectuat unui copil la sase luni de la nastere in urma cu 28 de ani si care are o viata normala fara terapie imunosupresiva", spune prof. dr. Radu Deac, directorul ANT. Romania a facut un pas important si in privinta ratei mari de donatori cadavru, "care a depasit rata de donare a multor tari civilizate, dar se poate mai mult si mai bine", subliniaza prof. dr. Mihai Lucan, seful Clinicii de Transplant Renal Cluj-Napoca, autorul primului transplant combinat de rinichi si pancreas. In privinta protocolului de diagnostic de moarte cerebrala, prof. dr. Dan Tulbure spune ca "la pacientii la care cauza care a determinat moartea cerebrala nu e foarte clar definita, evident, va trebui sa existe si un argument suplimentar pentru validarea diagnosticului prin linie iso-electrica".
Tinand seama ca transplantul inseamna medicina de inalta performanta, destinat pacientilor aflati la granita dintre viata si moarte, profesionistilor din acest domeniu le datoram nu numai respect, dar si o remunerare pe masura. "Am vrea ca toti acesti specialisti care participa la identificarea, mentinerea donatorului si prelevarea de organe sa fie si remunerati. Munca acestor oameni este deosebita. (...) Ne gandim cu nostalgie la perioada cand in Romania exista Aviasan si aveam in fiecare regiune istorica un avion performant pentru a transporta in urgenta echipele", spune prof. Deac. Dar, din pacate, "transplantul nu este o specialitate ca atare, avand in vedere ca se refera la mai multe organe. Nu exista pentru ca cei care fac activitate de transplant nu sunt platiti. Ei nu exista pe statele de plata ca transplantologi ai niciunei entitati. Cred ca trebuie sa discutam la nivel de specialisti si de organizatori, pentru ca oamenii merg noaptea si fac activitate asta fara sa fie platiti", remarca prof. dr. Mihai Lucan. Desigur este interesant de stiut care este explicatia acestui "salt" care a marcat transplantul romanesc. Si explicatia ne-o da dr. Dana Tomescu de la Centrul de ATI de la Centrul de boli digestive si transplant hepatic Fundeni. "Anul trecut, 122 de transplanturi de ficat, pentru 15 medici anestezisti au insemnat 986 de ore suplimentare doar pentru aceasta activitate. Adica 46 de zile de transplant continuu. S-au facut cate sase interventii in doua zile sau cate patru pe zi cu o singura echipa si motivatia este una strict profesionala, deoarece materiala nu a existat in cazul nostru. Ceea ce este bine de stiut in conditiile cresterii numarului de donatori".
In prezent, Romania are 40 de centre de prelevare. De la inceputul anului, au fost consemnat 47 de donatori in moarte cerebrala, s-au efectuat 94 de transplanturi de rinichi, 44 de ficat, 2 de inima, 4 de pancreas si alte tesuturi, spune dr. Victor Zota, coodonatorul national pentru transplant in cadrul ANT.