www.stirileprotv.ro informeaza: Un scandal rasunator se invarte in jurul dietei Dukan, o cura de slabire pe baza de proteine folosita mult si de romance. Inventatorul ei, nutritionistul francez Pierre Dukan, a fost sanctionat de Ordinul Medicilor din Franta.Asta pentru ca ar fi prescris un medicament care se presupune ca ar fi cauzat moartea a sute de persoane. Doctorii din toata lumea se intreaba acum daca e bine sa slabesti mancand numai proteine.
Totul a pornit de la plangerea unei paciente care il acuza pe faimosul nutritionist Pierre Dukan ca i-a prescris un medicament neautorizat pe baza de amfetamina. Acesta ar fi provocat moartea a 500 de persoane in Franta, in decursul a 30 de ani, conform ministerului de sanatate francez.
"A tradat increderea pacientei sale si a pus-o in pericol", a venit si raspunsul ordinului medicilor din Franta, care au hotarat sa-i interzica temporar lui Pierre Dukan orice activitate in domeniu.
Dar nutritionistul renuntase oricum la medicina inca de acum un an si jumatate, ca sa-si poata promova metodele de slabire.
Una dintre ele, metoda Dukan, starneste discutii aprinse, pentru ca a fost urmata de multe persoane care au mancat doar carne sau fructe de mare. Dieta este folosita si de multe romance care au vrut sa slabeasca. Una dintre ele este Margherita de la Clejani, care nu e incantata de efecte.
Margherita de la Clejani, cantareata: "N-a functionat, mi-a fost rau, am avut ameteli, nu aveam energie, mi-era foarte rau...
Dar cert este ca in trei zile - si nu l-am tinut strict - am slabit vreo 4-5 kilograme. In trei zile. Deci are efecte, dar nu este bun. Si am prieteni care au ajuns la spital".
Nici Cornelia Rednic nu pare dornica sa o mai incerce inca o data. Chiar daca Jennifer Lopez, Giselle Bundchen ori Kate Middleton au numai cuvinte de lauda.
Cornelia Rednic, cantareata de muzica populara: "Era prea multa proteina. Deci tu puteai sa mananci de dimineata pana seara oua fierte sau carne oricat si la un moment dat ti se face greata".
Cu aceeasi dieta, Luminita Anghel spune ca a scapat de 30 de kilograme.
"Am slabit intr-un an si doua luni, destul de greu, dar nu am facut eforturi supranaturale. Am functionat cu dieta Dukan, pe baza de proteina animala. Organismul meu asa a functionat, am incercat si cu salate, dar cel mai bine am reactionat la gratar sau la friptura la cuptor", a spus Luminita Anghel.
Si cantareata Nico spune ca a "topit" in acelasi fel 6 kilograme.
Pe cat e de atractiva, pe atat poate fi de periculoasa, avertizeaza specialistii nostri.
Simona Popa, medic primar nutritie, Societatea Romana de Diabet si Nutritie: "Fiind o dieta hiperproteica, nu putem sa ne gandim decat ca primul risc este asupra functiei renale, de modificarea acestei functii renale si, de asemenea, poate sa determenine hiper ulcemie prin consumul excesiv de carne".
De altfel, un studiu facut in Franta pe 5.000 de adepti ai metodei Dukan, arata ca dupa 3 ani de la dieta, 80% dintre ei s-au ingrasat la loc.

Ce presupune dieta Dukan:

Dieta Dukan este impartita in patru parti sau "faze". In timp ce primele doua faze (faza de atac si faza "croaziera") sunt concepute pentru a scapa de kilogramele in plus, urmatoarele doua faze (faza de consolidare si cea de stabilizare), au rolul de a mentine rezultatele.

Acest regim alimentar se incepe prin consumarea exclusiv de proteine, urmand ca mai apoi sa se adauge toate elementele de baza pentru o dieta sanatoasa.
Foarte important pentru orice doamna care se inhama la acest tip de program este consumul de apa: trebuie sa bea cel putin 12 pahare pe zi.

CE TREBUIE SA FACI INAINTE DE A INCEPE DIETA:

Invata teoria: Regimul alimentar este relativ simplu, mai ales daca inveti toate informatiile despre cele patru faze principale ale sale.

Fereste-te de cafea: Dieta iti va oferi toata energia de care ai nevoie, insa cu toate acestea vei simti probabil nevoia de a consuma si cafea. Nu exagera! Cantitatile mari pot dauna regimului.
Consuma suficiente lichide: Apa plata este cea mai buna alegere, dar poti, de asemenea, sa bei ceai verde, fara a adauga zahar.
Nu uita de micul dejun: Acesta este cea mai importanta masa a zilei, in tot timpul in care vei urma dieta. Cel mai bun meniu pe care il poti alege la prima ora a zilei consta in oua, branza crema si anumite soiuri de carne sau peste.

Prima faza: FAZA DE ATAC

Esti pe cale sa inceapi faza de atac a dietei Dukan? Scapa de toate alimentele inutile pe care le detii in frigider sau in camara si apoi da o fuga la supermarket. Asigura-te ca ai cumparat toate alimentele de pe urmatoarea lista:
- oua
- mezeluri
- scortisoara, nucsoara, condimente
- indulcitor
- iaurt degresat si branzeturi
- carne de pasare, pui, peste
- ovaz
- fructe de mare

Faza de atac presupune asimiliarea exclusiva de proteine. Astfel, prin privarea organismului de grasimi si carbohidrati, acesta va fi obligat sa incepe sa utilizeze depozitele deja existente de grasime din organism, eliminandu-le treptat.
Durata acestei etape depinde de grasimea pe care iti doresti sa o elimini. Daca vrei sa pierzi mai putin de cinci kilograme, faza poate dura doar o zi. Daca vrei sa slabesti peste 10 kilograme, faza de atac trebuie sa dureze trei zile.

Alimente permise si alimente interzise

Alimentele permise pentru faza de atac sunt alimentele bogate in proteina animala: carnea de pui fara piele, pestele, carnea rosie slaba, fructele de mare, ouale (pana la patru galbenusuri pe saptamana), branzeturile fara grasime, laptele degresat.
Toate celelalte alimente sunt interzise. Nu ai voie fructe si legume, carbohidrati (orez, cereale), paine, grasimi, carne de miel, gasca, rata sau porc.
Popularitatea regimului alimentar inventat de acesta este una coplesitoare, cu atat mai mult cu cat vedete ca Jennifer Lopez sau Kate Middleton au declarat ca l-au tinut si au slabit spectaculos.
Printre vedetele din Romania care au slabit cu dieta Dukan se numara si Luminita Anghel.
"Am dat jos 27 de kilograme in timp. Mananc numai proteina animala, am renuntat la paste si la orez. Nu mai mananc dupa 6 seara. Am inceput dieta Dukan si sunt foarte multumita", a povestit Luminita Anghel.