AmosNews: Cine gandeste regandirea UE? (Autor: Octavian STIREANU)
Administratia Prezidentiala a anuntat ca, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, Presedintele Romaniei se va pronunta pentru necesitatea regandirii proiectului european.
Tot acolo, dl Iohannis va sublinia ca este absolut esentiala contracararea oricaror curente nationaliste, extremiste, anti-europene, pentru a evita repetarea unui astfel de proces si in cazul altor state membre ale Uniunii.
In acest mandat autoasumat sunt, deci, doua componente mai importante. Una dintre ele se refera la grija ca nu cumva si alte tari sa mai faca referendumuri de tipul celui britanic. Dl Iohannis pune plebiscitul din Marea Britanie pe seama nationalismului, nu a nevoii de demnitate pe care stravechiul popor din insula a inteles s-o reafime fata de birocratia apatrida tot mai bugetofaga si suficienta siesi, de la Bruxelles. Ca urmare a enuntului de la Cotroceni, este de asteptat ca nationalismul - asa cum il intelege dl Iohannis - sa devina o tinta privilegiata pentru divizia de aparare a Constitutiei din SRI. Si, avand in vedere rolul Binomului in societatea romaneasca, ne putem imagina ce va insemna, de-acum incolo, in Romania, contracararea oricaror curente nationaliste, extremiste, anti-europene. Contracararea aceasta va presupune, probabil, aplicarea cel putin a acelorasi metode ca in lupta anticoruptie, suspectii de nationalism - adica de nesubordonare fata de Bruxelles - urmand sa fie considerati in acest mileniu 3 precum erau tratati dusmanii poporului in anii '50, care nu se subordonau fata de Moscova.
Lucrurile devin mai complicate cand este vorba despre sustinerea d-lui Iohannis privind necesitatea regandirii proiectului european. Care ar fi - in viziunea presedintelui Romaniei - liniile de forta ale acestei regandiri nimeni nu stie. Pana acum, dl Iohannis n-a enuntat macar cateva elemente concrete despre ce ar insemna aceasta regandire. Nici macar nu ne-a gratulat cu oarece silabe rostite inaintea plecarii, la Otopeni.
Regandirea proiectului european se impune. Problema pentru noi este a contributiei pe care Romania o va avea la aceasta redefinire a relatiilor dintre Bruxelles si statele membre UE. Dar, probabil, dl Iohannis le va da, ca si pana acum, mandat lui Macovei, Pruna ori acestui Ghinea de la manutanta, sa regandeasca ei proiectul european in numele Romaniei.