Magda Marincovici (Jurnalul National) : In vacanta, pericol de hepatita A. OMS: "Anual 1,4 milioane de persoane sunt diagnosticate cu aceasta boala"

Contaminarea cu virusul hepatitic A este mai frecventa vara, in perioada vacantelor, a concediilor, deoarece regulile de igiena mainilor sunt mai putin respectate, mai ales cand folosim toaleta si cand ne asezam la masa.

Virusul hepatiticc A are o perioada de incubatie ce variaza intre 15 si 45 de zile (in medie - 25 de zile). Adica, in vacanta, copilul ia virusul, dar boala iese la suprafata cand incepe scoala.

Aceasta este explicatia pentru care, atunci cand copiii merg din nou la scoala, sunt semnalate focare de hepatita virala A. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", ne avertizeaza ca virusul hepatitei virale A se transmite prin: maini murdare, materii fecale, saliva sau fluidele de la o persoana conaminata, contactul cu obiecte contaminate, droguri injectabile.

Hepatita virala A este o boala contagioasa, mai frecventa in scoli si gradinite. De altfel, concluziile cuprinse intr-un raport al Ministerului Sanatatii referitor la respectarea legislatiei in vigoare in unitatile de invatamant, elaborat pe baza datelor colectate in controalele efectuate intre 17 si 26 iunie anul acesta, demonstreaza ca pericolul acestei infectii creste mai ales din cauza problemelor legate de aprovizionarea cu apa curenta si de starea grupurilor sanitare. "Fata de inceputul anului scolar 2012-2013, nu se remarca o imbunatatire a situatiei diverselor spatii de invatamant, existand in continuare in special in mediul rural probleme la aprovizionarea curenta cu apa potabila, grupuri sanitare amenajate si intretinute necorespunzator fiind de tip latrina, nedotate cu apa curenta pentru asigurarea igienei mainilor", se precizeaza in raport.

Totusi, aceasta boala infectioasa poate fi prevenita prin respectarea recomandarilor indicate de specialist:
* vaccinarea contra virusului hepatitei A
* spalatul cu apa si sapun frecvent, dar mai ales inainte si dupa ce mancam, inainte si dupa ce folosim toaleta
* evitarea contactului cu bolnavul si obiectele folosite de acesta.

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1,4 milioane de persoane se imbolnavesc anual de hepatita A, 240 milioane sufera de hepatita virala B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatitic C.