Magazin: Clarvazatorii militari americani si fenomenul OZN (Autor : DAN D. FARCAS)
Investigatorul OZN care semneaza cu pseudonimul Isaac Koi a depus un efort considerabil pentru a examina literatura si documentele oficiale privind studiile guvernamentale de vizualizare la distanta, prin clarvazatori militari (remote viewing), studii care au conexiuni importante cu cercetarea OZN. In urma acestui efort, pe 9 iulie 2015, el anunta ca a pus la punct o seama de instrumente informatice pe care le pune acum la dispozitia celor interesati. Intre altele, aceste instrumente includ o arhiva (numita generic Stargate) de 92.010 pagini PDF, desecretizate de CIA prin 2004, privind utilizarile militare ale clarviziunii (proiectele oficiale americane Stargate, Gondola wish, Grill flame, Center Lane, Sun Streak etc.), precum si o versiune cu hyperlink-uri a indexului CIA al acestei imense arhive.
El sublinia ca, pentru a intelege anumite elemente ale ufologiei, ca si rolul jucat de unele personaje implicate, este de o mare utilitate sa examinam materialele privind proiectele de vizualizare la distanta efectuate de CIA, NSA, DIA si armata SUA, incepand din anii '70 ai secolului trecut. Un loc special in acest peisaj il ocupa un grup poreclit The Aviary (aproximativ pasaretul), intrucat componentii sai, in anumite situatii, adoptasera nume de cod cum ar fi: Condor, Falcon etc.
S-au emis teorii ale conspiratiei extrem de variate si de contradictorii relativ la grupul Aviary. In esenta, acestea afirmau ca grupul (cel putin cei din US Air Force) se ocupa cu dezinformarea in domeniul OZN, inclusiv cu fabricarea de documente si filme despre presupuse intalniri si intelegeri secrete intre oficialitati americane si extraterestrii, materiale pe care le plasau unor ufologi creduli, in scop de derutare si ridiculizare.

Operatiuni subterane

S-a mai spus ca ei au participat si la operatiuni MILABS - proiecte negre ale informatiilor militare, de urmarire, hartuire, terorizare si rapire a unor civili nevinovati, implicand droguri, hipnoza, controlul mintii etc. pentru a implanta, post-hipnotic, false amintiri, pe care respectivul le va considera traite aievea, intre care chiar episoade de rapire extraterestra. Alti cercetatori au sugerat ca Aviary a fost un grup de oameni, parte militari, parte civili, care aveau doar un interes periferic in cercetarea OZN, contribuind totusi, prin documente false, cum au fost cele privind presupusul grup ultrasecret MJ-12, la crearea unor perdele de ceata in calea aflarii adevarului.
Dincolo de interesul pentru Aviary, documentele de vizualizare la distanta eliberate de CIA includ materiale referitoare la o seama de incidente faimoase OZN, cum ar fi cel de la padurea Rendlesham, incidentul Cash-Landrum etc.
Arhiva Stargate include si o copie a raportului facut, in 29 septembrie 1995, de catre Institutele americane de cercetare, raport care ofera o imagine de ansamblu si face o evaluare a proiectelor de vizualizare la distanta. Evaluarea a fost realizata de un colectiv care a inclus pe Dr. Jessica Utts, profesor de Statistica al Universitatii din California de la Davis, si pe Dr. Raymond Hyman, un profesor de psihologie al Universitatii din Oregon. In plus fata de competentele lor extinse, ei au fost selectati si ca sa reprezinte ambele parti ale controversei privind fenomenele paranormale: Dr. Utts publicase articole in care trata interpretarile paranormale in mod pozitiv, in timp ce Dr. Hyman a fost selectat sa reprezinte pozitia sceptica.
In rezumatul raportului Institutelor americane de cercetare se preciza ca intr-un experiment de laborator tipic de vizualizare la distanta, unui subiect i se cerea sa vada cu ochii mintii si sa descrie, un loc sau un obiect, care in paralel era vazut si de o persoana de control. In experimente mai recente de laborator, s-au folosit si fotografii facute tintei de National Geographic. Clarvazatorii, evident, nu stiau dinainte ce tinta a fost aleasa, iar acestea erau selectate aleatoriu. Un judecator examina raportul clarvazatorului si stabilea daca acesta se potriveste cu tinta sau nu, acordand un punctaj pozitiv sau negativ. Exista si un scor de acuratete, masurand gradul de similitudine al raportului de vizualizare la distanta.
In evaluarea diferitelor experimente, realizate pana in momentul raportului, recenzentii au ajuns la urmatoarele concluzii:
(1) Pe un esantion semnificativ de cazuri s-a demonstrat ca identificarile corecte apar mai des decat prin pura sansa.
(2) Nu este totusi clar daca aceste reusite se datoreaza exclusiv insusirilor clarvazatorilor sau si altor factori: judecatorii, obiectivul, alte caracteristici ale metodei.
(3) Nu au fost furnizate dovezi clare ca reusitele se datoreaza functionarii unor fenomene paranormale si nu s-au identificat originile sau natura fenomenului de vizualizare de la distanta, in cazul in care acesta exista.
(Va urma)