Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica intitulata: Judetul Hunedoara risca sa ramana in frig pe timp de iarna. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In data de 27 iulie a.c., Consiliul Local al Municipiului Petrosani a organizat o dezbatere publica a carei tema a fost: Situatia Complexului Energetic Hunedoara si implicatiile acesteia asupra comunitatii locale. In urma dezbaterilor s-au desprins cateva concluzii ingrijoratoare pentru cetatenii judetului Hunedoara:
Din analizele efectuate de reprezentantii celor doua termocentrale Mintia si Paroseni, precum si din situatia prezentata de edilii municipiilor Deva si Petrosani, a reiesit faptul ca in perioada de iarna 2015 â€" 2016, 30.000 de familii din Municipiul Deva si din orasele Vaii Jiului, unitati de invatamant, spitale si alte spatii edilitare, risca sa-si petreaca iarna in frig intrucat nu exista suficienta huila pentru functionarea celor doua termocentrale.
Conform datelor prezentate de cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara, societatea are un deficit lunar de huila in valoare de 40.000 de tone, iar pentru ca cele doua termocentrale sa poata functiona pe timp de iarna sunt necesare 5.000 de tone de huila pe zi (2.200 tone â€" Paroseni si 2.800 tone â€" Mintia).
In momentul de fata depozitele de carbune de la Mintia si Paroseni au stocurile zero, iar productia zilnica de huila in Valea Jiului este de aproximativ 4.000 de tone, sub necesarul celor doua termocentrale, in conditiile in care se lucreaza suplimentar si cu un personal in continua scadere.
Furnizarea agentului termic incepe, in mod normal, cel mai tarziu la 1 noiembrie si dureaza pana la 15 aprilie anul viitor. Asigurarea caldurii pentru cele aproape 6 luni de iarna nu este posibila decat prin cumparare de huila, fie de la exploatari din tara, fie din import.
Stimati colegi, avand in vedere aspectele prezentate, trag un semnal de alarma catre toti factorii de decizie sa ia masurile necesare pentru ca aproximativ 30.000 de familii din judetului Hunedoara, unitati de invatamant, spitale si alte spatii edilitare sa nu ramana in frig in perioada de iarna 2015 â€" 2016.