ziarero.antena3.ro: Comicaria Tinutului Secuiesc a ajuns la capat. Europa a spus "nu"

Comisia Europeana a respins initiativele UDMR si Consiliului National Secuiesc (CNS) privind autonomia teritoriala a "Tinutului Secuiesc", pe motiv ca proiectul maghiar nu are temei juridic in conformitate cu tratatele europene. Cu aceasta rezolutie Europa a pus capac incercarii de revizuire a frontierei interne a Romaniei.

In raspunsul Comisiei Europeane de respingere a proiectului inaintat de CNS se mentioneaza: "In urma examinarii va informam refuzul Comisiei de a inregistra initiativa propusa deoarece nu se incadreaza in puterile Comisiei de inainta o propunere legislativa cu scopul implementarii Tratatelor". Uniunea Europeana, anunta CURENTUL, are in vedere o "Europa a regiunilor" numai in raport cu politicile de coeziune sociala, pe dimensiunile legate de cresterea economica si unificarea statistica a Europei, stabilite prin "Politicile de coeziune pe baza Strategiei de la Lisabona (2007-2013) ale Consiliului Europei din 2007". Astfel, medievalizarea Europei prin spargerea ei in ducate si principate dupa criteriul unor natiuni inventate este respinsa de institutiile europene.

Pe de alta parte, seful UDMR Covasna a declarat, ieri, ca peste 20.000 de oameni au semnat pentru organizarea unui referendum pentru infiintarea unei regiuni de dezvoltare formata din Harghita, Covasna si Mures, transmite MEDIAFAX. Tamas Sandor a spus ca actiunea de strangere de semnaturi organizata de UMDR, CNS si PCM, se desfasoara "foarte bine", in conditiile in care a fost depasit pragul necesar cerut de lege, de aproximativ 9.300 de semnaturi.

UDMR Covasna, aminteste ROMANIA LIBERA, a inceput in urma cu aproximativ doua saptamani actiunea de strangere de semnaturi pentru a initia un proiect de hotarare in Consiliul Judetean (CJ) Covasna pentru organizarea unui referendum in vederea consultarii cetatenilor din judet privind oportunitatea infiintarii unei regiuni de dezvoltare formata din judetele Harghita, Covasna si Mures.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, in 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale in sase judete din tara, in 8 decembrie, pentru consultarea populatiei cu privire la regionalizare. Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale vor avea loc in judetele Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Salaj si Satu Mare. Campania de strangere de semnaturi va tine doua saptamani, rezultatele urmand a fi centralizate pe data de 25 octombrie.

Potrivit legii, aminteste ADEVARUL, pentru declansarea unui referendum este nevoie de semnaturile a 5% din numarul cetatenilor cu drept de vot. Consiliul National Secuiesc va organiza un nou protest de amploare fata de proiectul de regionalizare propus de Guvern si pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc. Evenimentul, intitulat "Marele mars al secuilor", va avea loc in 27 octombrie, in judetul Covasna, si va fi organizat simultan in 11 localitati si la o intersectie de pe Drumul National 11, in Covasna, unde se va forma un lant viu de 45 de kilometri.