Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Fapte, nu vorbe, in combaterea saraciei! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In sedința de guvern din 10 februarie, premierul Ciolos a lansat ideea unui Pachet de combatere a saraciei, care urma sa fie dezvoltata in saptamana urmatoare. O idee pe cat de generoasa si ofertanta, pe atat de greu de pus in practica data fiind amploarea fenomenului. Vor fi fost destui care sa fie sceptici fata de utilitatea unei noi strategii guvernamentale, in conditiile in care exista nenumarate alte documente similare, si tocmai de aceea, documentul produs de echipa de la Palatul Victoria a atras atentia in primul rand pentru ca este diferita de toate strategiile intocmite pana acum.In fapt, asa cum recunoaste chiar unul dintre autorii documentului, pe fond avem de-a face cu un compendiu de masuri deja prevazute in diverse strategii sectoriale elaborate de mai multe ministere, prioritizate in functie de sustenabilitatea si aplicabilitatea lor din punctul de vedere al actualului Guvern. Originale sunt selectia si prezentarea, una atractiva, usor de urmarit, colorata, chiar vesela am putea spune. Primul pas a fost facut, ne-au captat atentia. Asteptam insa cu interes continuarea. Pentru ca dincolo de ambalaj, Pachetul cuprinde, in aceasta faza, idei de politici publice si sursele teoretice de finantare, fiind listate la aceasta rubrica aproape toate masurile programelor operationale active in acest exercitiu bugetar al Uniunii Europene. Numai ca pentru ca fondurile europene sa fie accesate avem nevoie de proiecte, iar pentru a pune in practica politicile publice avem nevoie de acte normative. In plus, oricata determinare ar avea Guvernul si oricat sprijin ar gasi in aceasta directie, implementarea Pachetului nu va putea fi facuta decat progresiv, ceea ce va presupune o prioritizare a actiunilor. Partidul Social Democrat nu are cum sa nu sprijine un astfel de demers, care se bazeaza in buna parte pe Strategia nationala privind incluziunea sociala si reducerea saraciei pentru perioada 2015-2020 elaborata de Guvernul Ponta, de unde a preluat principalele obiective.
Marile proiecte si strategii pacatuiesc, de cele mai multe ori, prin aceea ca nu rezista schimbarilor de guverne si sunt modificate, amanate sau ignorate, functie de prioritatile noilor decidenti. De aceea, cel mai important sprijin de care ar avea nevoie acest plan de actiuni ar fi angajamentul partidelor ca dupa ce acest guvern tehnocrat isi va fi incheiat mandatul, la sfarsitul acestui an, sa-si asume in continuare punerea lui in practica. Exista, desigur, si riscul ca acest document sa nu fie decat un ambalaj atractiv pentru strategiile deja existente, dar chiar si asa este de luat in seama pentru punerea pe tapet a unei probleme serioase in mod coerent. Combaterea saraciei este un proiect national major, care este firesc sa aduca laolalta toate fortele progresiste ale tarii. Iar acum avem o sansa in plus, pentru ca am scapat de problema orgoliilor in stabilirea paternitatii politice a acestui Pachet.