Mariustuca.ro / O tanara din SUA a facut un RMN si a aflat ca ii lipseste o parte importanta din creier (Autoare: Magda Marincovici)
Cole Cohen, o tanara originara din Oregon, a trait pana la varsta de 26 de ani fara a banui ca avea in creier o gaura de marimea unei lamai, plina cu lichid cefalo-rahidian, relateaza Sciences et Avenir. Cole Cohen si-a facut cunoscuta incredibila povestea cartea Head Case: My Brain and Other Wonders, lansata azi, eveniment relatat de New York Post.
Cole Cohen povesteste ca a avut unele probleme legate de evaluarea distantelor sau de orientarea in spatiu. Si orele de matematica au fost pentru Cole un calvar.
Tocmai aceste probleme au determinat-o sa mearga la medic care i-a descoperit o tulburare de deficit de atentie pentru care a urmat un tratament. In 2007, un specialist i-a recomandat sa faca o investigatie cu rezonanta magnetica. Cole si parintii ei l-au consultat pe neurologul Volt. In cartea ei, Cole Cohen povesteste incredibila scena ce avut loc in cabinetul neurologului.
- Dr Volt este in spatele biroului lui. Ecranul calculatorului era indreptat spre noi. Nu intelegeam imaginea pe care mi-o arata. Este un gol in creier, in alb si negru, care presupun ca este a mea, ca o pata de cerneala sub forma unei inimi turtite. Mi-am spus ca este o pata pe un film, mult prea mare pentru a fi adevarata.
Starea de mirare a lui Cole Cohen este intrerupta de dr. Volt, care o lamureste:
- Deci acesta este creierul tau si asta â€" dr. Volt marcheaza cu stiloul pata neagra â€" este o gaura.
In naivitatea ei, Cole Cohen il intreaba pe dr Volt care este marimea acestei gauri. Raspunsul este edificator:
- Aproape cat o lamaie, sa spunem cat pumnul unui copil de aproximativ zece ani, o lamureste dr. Volt.
Abia acum tanara de 26 de ani intelege de ce nu putea evalua distanta la care se aflau masinile atunci cand dorea sa traverseze strada, de ce, cand iesea in cartier, avea senzatia ca este pierduta in spatiu ca si cum totul se schimba de fiecare data, de ce acele ceasului nu au avut niciodata un sens pentru ea, de ce nu a reusit niciodata sa sofeze. Totul pentru ca in locul lobului parietal al creierului acestei tinere, era o gaura. Lobul pariental este raspunzator de informatiile senzoriale, orientarea in spatiu, intelegerea numerelor etc.
Cole Cohen povesteste ca nici cu ajutorul GPS-ului nu se putea orienta in spatiu.
- Daca aplicatia imi spunea la stanga sau sa merg drept, avem sanse de 50% sa o iau in directia buna si 50% sa gresesc, spune Cole.
Sunt cunoscute si alte persoane cu portiuni lipse din creier, dar numarul acestora este foarte mic. De regula, aceste particularitati anatomice sunt descoperite la decesul pacientului, la autopsie. O poveste impresionanta este cea a unei femei din China care a descoperit la 24 de ani ca are lipsa intregul cerebel. O istorie stupefianta relatata de Sciences et Avenir.