Una dintre cele mai controversate carti din lume, Codex Gigas, ascunde cele mai nebanuite secrete ale vietii.
Se presupune ca fost scrisa in Evul Mediu de catre un calugar, doar intr-o singura noapte cu ajutorul diavolului. Codex Gigas reprezinta unul dintre cele mai mari mistere ale lumii, care nici in ziua de astazi nu a fost elucidat, scrie efemeride.ro.
Denumirea cartii cu pricina are o semnificatie sugestiva pentru ca este o carte gigant, care cantareste nu mai putin de 70 de kilograme. Este cunoscuta si sub denumirea de Biblia Diavolului, pentru ca legenda spune ca in 1295, un calugar benedictin a scris-o intr-o singura noapte sub indrumarea lui Satan.
Initial, cartea a fost pastrata intr-o manastire din Boemia (Cehia din zilele noastre), pentru ca mai apoi sa fie trimisa intr-o alta din apropierea orasului Praga. Mai tarziu, imparatul Boemiei, Rudolf al II-lea, a pastrat-o in castelul sau pana in momentul in care trupele suedeze au furat-o in timpul Razboiului de Treizeci de Ani. Astfel, a devenit parte din colectia de carti a reginei Christina a Suediei si astazi se regaseste in Biblioteca Nationala a Suediei din Stockholm.
Pe langa istoria sa tumultuoasă, Codex Gigas este o insiruire aberanta de texte biblice combinate cu unele satanice. De exemplu, in cartea misterioasa se regaseste Biblia scrisa in latina, numeroase texte de pocainta insotite de liste de pacate si modalitati adecvate de ispasire, dar mai contine si imaginea diavolului, care este insotita de texte de proslavire.
Imaginea diavolului ocupa o pagina intreaga si este descris cu lux de amanunte. El sta cu mainile ridicate la cer, intre doua turnuri si pare ca il provoaca pe Dumnezeu la un duel. Diavolul are doar patru degete la maini si la picioare și principala sa caracteristica este hidosenia. Numele de Biblia Diavolului a fost dat cartii pornind de la aceasta imagine grandioasa, care a fost inclusă benevol intre textele sacre.
Citeste mai mult pe efemeride.ro.