Senatorul Nicolae Moga a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: PARTENERIATUL DEMOCRATIC DINTRE BISERICA SI STAT, COMPONENTA ESENTIALA A PROMOVARII SOLIDARITATII SOCIALE. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Evenimentele recente au demonstrat ca, in conditii dificile, romanii dau dovada de un puternic spirit al solidaritatii sociale.
Alaturi de componentele statului si cele ale societatii civile, Biserica indeplineste un rol important in promovarea solidaritatii sociale, acela de a ajuta grupurile sociale aflate in dificultate, de a-i face pe toti romanii sa se simta membri ai acestei societati si cetateni ai statului.
Este motivul pentru care pledez, acum cand inca mai este timp, pentru gasirea unei solutii optime in care resursele publice ale statului sa se alature celor private ale bisericii, in sprijinul rezolvarii unor actiuni umanitare in care, potentialul de activitate sociala al bisericii poate suplini deficitul de posibilitati ale statului, in favoarea grupurilor celor aflati in impas.
Structura guvernamentala trebuie sa ia in considerare faptul ca toate cultele cu existenta legala din Romania reprezinta o structura cu credibilitate recunoscuta, care poate fi de mare ajutor cetatenilor, in domenii cum ar fi protectia sociala, sanatatea publica, educatie si cultura.
Biserica are, de asemenea, un patrimoniu cultural care adesea nu este eficient valorificat datorita lipsei de fonduri.
Este cazul ca resursele financiare ale statului sa fie alocate cu chibzuinta, in spirit de totala transparenta si dialog cu toti factorii implicati. Se impune totodata si luarea in considerare a sprijinului guvernamental acordat accesarii de resurse pe plan european si mondial, necesare proiectelor de reconstructie si dezvoltare initiate de cultele cu existenta legala din Romania.
Nu folosesc nimanui alocari bugetare din condei, relatari despre convorbiri telefonice de negociere sau simple comentarii de presa.
In tara noastra, statul si biserica au colaborat fara a se confunda, consider ca se impune de urgenta initierea unei dezbateri ample despre un nou parteneriat social stat-biserica, cu stabilirea unor parametri clari , inclusiv cei de ordin economic si financiar.
Nu poate fi ignorat faptul ca, in pas cu transformarile societatii romanesti biserica s-a schimbat, s-a modernizat si si-a luat in serios rolul de institutie nationala cu un puternic mesaj social de promovare a valorilor cu functie sociala ridicata: toleranta, diversitatea, respectul reciproc si moralitatea.
Sa nu uitam ca potrivit ultimului sondaj Clasamentul increderii in institutiile sociale si private interne este condus de Biserica, cu 61,2% incredere multa si foarte multa