Jurnalul National: La femei: Infarctul mai sever decat cancerul. Cauze: tutunul, estrogenii de sinteza din contraceptive, menopauza precoce (Autoare: Magda Marincovici)

Bolile cardiovasculare ucid de opt ori mai multe femei comparativ cu cancerul de san. Cauzele? Tutunul. Combinatia dintre tutun si pilula contraceptiva. Menopauza precoce.
Claire Mounier-Vehier, cardiolog la CHRU Lille si prim-vicepresedinte al Federatiei Franceze de Cardiologie, atrage atentia ca tutunul este vinovat de jumatate dintre infarctele de miocard la femeile sub 50 de ani. De asemenea, cardiologul Mounier-Vehier spune ca la femei simptomele infarctului sunt atipice.

Dupa anii 1970 s-a inregistrat o crestere constanta a tabagismului feminin, pana atunci fiind un comportament rezervat mai mult barbatilor. Acesta este considerat factorul care a determinat explozia bolilor cardiovasculare la femei. "Tabagismul este responsabil de jumatate dintre infarctele de miocard la femeile cu varste sub 50 de ani", precizeaza doctorul Mounier-Vehier, care militeaza pentru preventia acestor boli la femei. "A fuma patru tigari pe zi dubleaza riscul de infarct miocardic la femei", avertizeaza dr. Mounier -Vehier. O explicatie data de specialist in cazul femeilor: tabagismul afecteaza arterele cele mai fine si face revascularizarea mai complicata decat la barbati.

Cocteil exploziv
Stresul, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul sunt, de asemenea, dusmanii inimii. Dar femeile mai adauga un factor de risc, specific lor: hormonii, in special estrogenii de sinteza din majoritatea contraceptivelor. "Cu estrogenii de sinteza, riscul trombotic sporeste odata cu inaintarea in varsta si, in mod special, dupa varsta de 35 de ani. In cazul femeilor care deja prezinta risc cardiovascular, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala etc., li se recomanda sa evite estrogenii de sinteza, spune cardiologul. Pentru aceste femei, contraceptia ar trebui sa se rezume exclusiv la progestativ. Dar situatia se inrautateste in mod considerabil in cazul femeilor care folosesc contraceptive estro-progestative si, in acelasi timp, sunt fumatoare. "Dupa varsta de 35 de ani, o femeie care fumeaza trebuie sa aleaga intre tigara si estrogenii de sinteza". Un alt factor de risc il reprezinta menopauza precoce. Totusi, un tratament hormonal de substitutie administrat transdermic (plasture etc.) anuleaza acest risc, precizeaza dr. Mounier-Vehier.

Simptome atipice
Comparativ cu barbatii, femeile nu prezinta simptome caracteristice care sa anunte infarctul miocardic. Chiar medicii sunt uneori derutati in fata unui tablou clinic atipic ceea ce intarzie diagnosticul si tratamentul, explica doctorul Mounier-Vehier. Si in acest sens specialistul da urmatorul exemplu: o femeie de 60 de ani, cu stare de voma si de panica, suferinda de diabet, s-a prezentat cu o durere ce iradia de la abdomen spre spate. Medicul a trimis-o la gastroenterolog. Dar tocmai aceasta simptomatologie digestiva este, de fapt, tipica infarctului la femei.