EVZ.ro: Bolnavii de cancer, obligati sa faca trafic cu citostatice. "A plans intr-un spital din Barcelona ca sa-i dea medicamentul"

Suferinzii de cancer care nu-si gasesc toate medicamentele in spitalele din tara fac cu greu rost de ele prin intermediul rudelor din strainatate sau de pe piata neagra. Probleme de aprovizionare sunt la peste 20 de citostatice.
De parca boala nu ar fi fost o pedeapsa prea mare, mii de romani care sufera de cancer dau din colt in colt sa-si gaseasca medicamentele. Tratamentul oncologic presupune utilizarea unor protocoale cu o combinatie de 2 pana la 5 medicamente, fiind suficient ca unul sa lipseasca pentru ca sansa la viata sa scada.
La presiunea asociatiilor de pacienti, Ministerul Sanatatii a identificat "discontinuitati de aprovizionare" in cazul a 18-24 de citostatice, iar pentru a rezolva problema, premierul Victor Ponta a promis ca Guvernul se va imprumuta cu 800.000 de euro de la Trezorerie, bani care vor merge la compania nationala Unifarm pentru achizitionarea in avans a medicamentelor oncologice. Decizia alocarii banilor a fost luata chiar in sedinta de guvern de ieri. Problema lipsei citostaticelor este insa veche de peste 10 ani si nu a reprezentat o prioritate pentru nicio guvernare. Promisiunile nu ii mai incalzesc de mult pe pacienti, care sa se descurce prin propriile forte. Unii isi pun rudele din strainatate in miscare sau le cumpara de pe piata neagra si reusesc sa traiasca, pentru altii poate fi insa prea tarziu.
Lobby la medicii din Barcelona
Sorin Frunza, 32 de ani, a fost diagnosticat cu cancer la testicule in faza incipienta, in vara anului trecut. Fiind dintr-o localitate de langa Medgidia, a mers initial la Spitalul din Constanta, unde i s-a prescris o schema de tratament cu 4 citoastice, dintre care unul- Bleomicina, nu se gasea. Oncologul de acolo, fiind la curent cu problema lipsei citoasticelor, i-a recomandat sa mearga la Bucuresti, "poate prinde un program de cercetare" cu pastile incluse.
"Cand am ajuns acolo, la Institutul Oncologic Bucuresti, m-am speriat foarte tare de dramele pe care le-am vazut. Poate mai greu decat procurarea medicamentelor este sa lupti pentru psihicul tau, pentru ca nu primesti nicio consiliere psihologica. Acolo, asistentele si medicii muncesc pe branci, nici macar in ochi nu te privesc, nu vor sa tina minte privirea ta descumpanita", povesteste Sorin.
Numai ca, din nefericire, medicamentul de care avea nevoie lipsea si din farmacia Institutului. "Tratamentul l-am gasit printr-un noroc chior, dar e pacat sa ajungi la mana lui Dumnezeu. Norocul meu a fost ca am cunostinte prin lume. Fina mea, Adina, care lo cuieste in Spania, a mers la un spital din Bar celona si le-a expus cazul meu. A plans si a reusit sa ii impresioneze atat de tare incat i-a convins sa ii vanda medicamentul chiar daca era doar pentru uz intraspitalicesc. Fara spaga, totul cu chitanta. Bineinteles, le-am trimis documente medicale, poze, sa se convinga la cine merg medicamentele, pentru ca cei de la spitalul din Barcelona au spus ca au mai fost trasi pe sfoara de romani", spune Sorin.