Realitatea.net informeaza: Parlamentarul Cristiana Anghel a iesit sa discute cu protestatarii. Aceasta sustine ca are documentul care abroga prevederile care ii nemultumesc pe ciobani. Totodata, Cristiana Anghel l-a numit "prost" pe un crescator de animale care protesta.
UPDATE 12:10 Ciobanii s-au ombrancit cu jandarmii si au reusit sa intre in curtea Palatului Parlamentului. Oierii au rupt cordonul de jandarmi, au blocat strada si spun ca vor sa stea de vorba cu cei care au votat modificarile la Legea vanatorii.
Aproximativ doua mii de oieri au iesit in fata Palatului Parlamentului, imbracati in cojoace traditionale, avand cu ei clopote si talangi.
Acesstia protesteaza fata de noile reglementari intrate in vigoare in Legea vanaatorii si a fondului cinegetic, care interzice infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole, fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic si limiteaza numarul de caini pe care crescatorul de animale il poate detine.
Potrivit legii, la ses, ciobanii pot avea la stana doar un caine. La deal sunt permisi doi caini, iar turmele de la munte pot fi pazite de cel mult trei caini. Cei care vor fi prinsi cu mai multi paznici patrupezi la oi risca sa scoata din buzunar pana la 1500 de lei.
Ciobanii sunt nemultumiti si ca noua lege le interzice sa iasa la pasune intre lunile decembrie si aprilie, ceea ce, spun ei, le-ar aduce pagube insemnate.
In timp ce oierii sustin ca nu pot pazi sute de oi cu doar doi-trei caini, vanatorii se plang ca patrupedele acestora ucid animalele.
"Referitor la legea vanatorii, din pacate situatia este exact asa cum a fost prezentata de crescatorii de ovine. Sper sa putem modifica legea respectiva. Eram la Bruxelles atunci cand am fost solicitat in legatura cu anumite prevederi care practic afecteaza activitatea de crestere a ovinelor in Romania. Imi amintesc ca, cu niste ani in urma am fost extrem de laudati de europeni legat de faptul ca ciobanul roman a reusit sa supravietuiasca alaturi de cea mai mare populatie de ursi din Europa, de populatia de lupi. Sigur ca avem nevoie de prevederi care sa sprjine oieritul in Romania. Sper sa redeschidem discuția cu legea respectiva si sa facem asa fel incat sa nu ducem la disparitia acestei ocupatii. E greu de inteles de ce a fost facuta o astfel de lege, ciobanul foloseste cainii pentru protectia oilor impotriva animalelor salbatice", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.