Operatia de masectomie este, in multe cazuri, salvarea femeilor bolnave de cancer la san. Le poate scapa de tumoare, insa nu si de traumele suferite, spun medicii britanici. Solutia ar fi in acest caz chirurgia plastica.
Salvate de cancer dupa mastectomie, cele mai multe paciente sunt cu psihicul la pamant. Fericite ca au scapat cu viata, putine se gandesc sa recurga la chirurgia plastica pentru refacerea sanului.
In Marea Britanie, spre exemplu, doar 4% dintre femei accepta sa fie operate de estetician, la doar cateva minute dupa indepartarea tumorii.
Karen, de exemplu, a putut sa aleaga intre a avea implanturi de silicon sau tesuturi prelevate din coapsa si burta. A ales varianta a doua, pentru ca riscul ca tesutul sa fie respins este considerabil mai mic, asta desi implanturile cu silicon sunt de doua ori mai ieftine.
Chirurgii sunt convinsi ca pacientele se refac mai repede daca sunt supuse operatiei de reconstructie imediat dupa masectomie. Ele nu se trezesc din anestezie pentru a vedea o cicatrice considerabila pe piept.
Anual, numai in Marea Britanie, 38.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la san. Aproape 14.000 ajung la bisturiu.