Cetatea Neamt sau Cetatea Neamtului este o cetate medievala din Moldova situata in apropierea orasului Targu Neamt si la aproximativ 46 km de orasul Piatra Neamt.
Asezata aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului, cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania.
Pe zidurile de intrare ale obiectivului turistic Cetatea Neamtului, denumire sub care este cunoscuta in zona, se poate afla istoria acestei creatii moldovenesti, si anume: Cetatea Neamtului a fost construita in timpul lui Petru Musat (1375-1391), in perioada consolidarii statului medieval Moldova. Prima atestare documentara dateaza din 1395, anul in care regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, inainte de a fi infrant de ostile lui Stefan I Musat la Hindau, emite un act de cancelarie Ante Castrum Nempch.
Epoca de glorie a cetatii medievale de la Neamt corespunde domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504), organizator si conducator militar de exceptie, care intelegand bine rolul fortificatiilor pentru cresterea capacitatilor de aparare a tarii, a intarit cetatile mostenite de la inaintasii sai si a construit altele noi, intreaga Moldova fiind strajuita de un puternic sistem defensiv.
Pe masura inaspririi dominatiei turcesti si a progresului realizat in tehnica de lupta, rolul cetatilor moldovenesti va scadea, incepand cu a doua jumatate a secolului al XVI-lea.
In anul 1600, Cetatea Neamtului isi va deschide portile in fata armatelor celui care a realizat prima unire politica a tuturor romanilor : Mihai Viteazul.
Prefacuta in manastire de Vasile Lupu (1646) si apoi distrusa partial de Dumitrascu Cantacuzino in 1675, Cetatea Neamtului va mai scrie o noua pagina de eroism in 1691, cand, aparata de un mic grup de plaiesi, va rezista asediului armatei poloneze, condusa de Regele Ioan Sobietski. Dupa distrugerea ordonata de Mihai Racovita in 1717, Cetatea Neamtului isi pierde total importanta militara.
Din anul 1718, Cetatea Neamtului, un obiectiv istoric deosebit de important pentru orasul Targu Neamt si judetul Neamt, a ramas in paragina si a fost distrusa de intemperii sau de catre localnicii care foloseau piatra de la cetate in constructii. Abia intre anii 1968-1972, sub conducerea arhitectului Stefan Bala, au inceput lucrarile de reconsolidare a zidurilor.
Restaurarea cetatii a continuat si dupa anul 1992, in cadrul programului UNESCO de restaurare si renovare a monumentelor istorice, iar in anul 2004 a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Neamt.
Intre anii 2007-2009, Cetatea Neamtului a fost inchisa, fiind supusa unor lucrari de reabilitare si restructurare, realizate cu fonduri europene. Dupa doi ani de munca grea, vechea cetate a renascut din propria cenusa, astfel incat vizitatorii pot admira diferitele Sali ale Cetatii, vechiul paraclis, bucataria, monetaria si dormitoarele.
In prezent, Cetatea Neamtului, cum o numesc localnicii, o veritabila cetate medievala si, in acelasi timp, un important obiectiv turistic din Targu Neamt, poate fi vizitata zilnic, intre orele 9 â€" 19, la adresa : Str. Arcasului, nr.1.