Mariustuca.ro / Cercetatorii francezi si belgieni au descoperit originea maladiei Parkinson intr-o proteina care se acumuleaza pe neuroni (Autoare: Magda Marincovici)
Cercetatorii francezi si belgieni au descoperit originea maladiei Parkinson, boala cu cauze necunoscute pana acum. Cercetatorii au identificat in creier fibre responsabile de aceasta boala neurologica cronica degenerativa. O proteina care se acumuleaza sub forma de banda pe neuroni si care provoaca, in functie de formele acestor acumulari de proteine, diferite boli neurologice, printre care si maladia Parkinson. Echipa de cercetatori francezi si belgieni a verificat pe rozatoare faptul ca aceasta proteina este direct raspunzatoare de aparitia sindromului parkinsonian. Datorita acestui studiu, putem spera, intr-o zi, in dezvoltarea de anticorpi sau de alte tratamente. In Franta, in prezent, 1% dintre persoanele cu varste de peste 65 de ani sufera de maladia Parkinson, adica calitatea vietii lor este vizibil degradata si sunt obligati la o medicatie dificila si cu eficienta medie. Aceasta descoperire contribuie, de asemenea, la stabilirea in faze incipiente a diagnosticului, ceea ce ajuta la prelungirea tinerii sub control a bolii.
Potrivit Asociatiei Antiparkinson din Romania, simptomele acestei boli apar cand nivelul de dopamina din creier scade cu circa 20% fata de valorile normale. Nu toti pacientii au acelasi simptome.
Boala se manifesta diferit de la un om la celalalt. Printre simptomele clinice tipice ale bolii sunt: tremor al mainilor, bratelor, picioarelor, barbiei si fetei, rigiditate musculara si micrografie (scrisul de mana devine mic si inghesuit), lentoare si dificultati in miscare, tulbrari de echilibru etc.
Cauzele bolii sunt multiple. Expunerea la pesticide este asociata cu distrugerea neuronilor, marind riscul cu pana la 70%, sustine un studiu realizat la Universitatea Harvard. Printre cauze sunt incluse: ingerarea unor droguri de tipul heroinei, loviturile la cap etc.
Boala Parkinson este o afectiune neurologica frecventa, cu o prevalenta in jur de 1 la 1000, putand ajunge la 1 la 200 in populatia varstnica. Se estimeaza ca afecteaza peste 6,4 milioane de persoane din intreaga lume. Desi varsta medie la care este stabilit diagnosticul de boala Parkinson este de 60 de ani, una din 20 de persoane incepe sa aiba simptome parkinsoniene inainte de a implini 40 de ani. Pacientii diagnosticati la varste tinere, intre 21 si 40 de ani, sufera de asa-numita boala Parkinson cu debut precoce.
In tara noastra au fost diagnosticate 70.000 de persoane cu boala Parkinson.