Mariustuca.ro / Copiii crescuti in contact direct cu animale de curte sunt mai putin expusi crizelor alergice (Autoare: Magda Marincovici)
Imbunatatirea nivelului de igiena a atras dupa sine o diminuare a contactului copiilor cu diferiti microbi. Ceea ce nu este intotdeauna bine. Pentru ca tinerii crescuti intr-un mediu relativ aseptic sunt mai expusi riscului de alergii sau de boli auto-imune (cum este diabetul tip 1), comparativ cu alti tineri care nu beneficiat de acelasi nivel de igiena. Este baza unei teorii privind igiena, dezvoltata in ultimii ani, care sugereaza o legatura intre cresterea frecventei bolilor alergice si o scadere a incidentei patologiilor infectioase in tarile dezvoltate. Cercetatorii de la Institutul Pasteur explica acest fenomen intr-un articol publicat in revista Science, numarul din 9 iulie.

Alergii, obezitate, afectiuni ale colonului

Studiile epidemiologice au confirmat ca acei copii, care au crescut in contact direct cu animale de ferma si, deci, au fost expusi mai multor microorganisme, fac mai putine crize de alergie in decursul vietii. Dimpotriva, alte studii dovedesc ca rozatoarelor, care au fost tratate, inca din primele zile de viata cu antibiotice, li se distruge echilibrul microbiomului. Astfel, rozatoarele dobandesc o sensibilitate mai mare la alergeni. Microbiomul uman este definit ca fiind anasamblul microorganismelor aflate pe la suprafata si in profunzimea pielii, in saliva si mucoasa bucala, in conjunctiva, tractul gastro-intestinal.
Microbiomul este format din sute de mii de miliarde de bacterii care traiesc in simbioza cu organismul nostru, in special in intestin. Aceste sute de mii de miliarde de microorganisme cantaresc aproape doua kilograme, iar dezechilibrele pot fi la orginea si altor probleme majore de sanatate: obezitatea, afectiuni ale colonului etc.