mariustuca.ro / Cancerul pancreatic descoperit cu ajutorul testului de urina (Autoare: Magda Marincovici)
Cancerul pancreatic descoperit cu ajutorul testului de urina
La 3 august, o echipa de cercetatori britanici au depistat trei marqueuri specifici cancerului pancreatic prezenti in urina suferinzilor de acesta boala, ceea ce ar putea contribui la depistarea mai rapida si non-invaziva a bolii. Aceasta descoperire este extrem de importanta in conditiile in care cancerul pancreatic inregistreaza o rata mare de deces. Doar 3% dintre persoanele afectate de cancer pancreatic reusesc sa supravietuiasca.
In timp ce la majoritatea formelor de cancer se inregistreaza o scadere a ratei de deces, in privinta cancerului pancareatic aceasta stagneaza de mai multe decenii, in special pentru ca este foarte dificila depistarea precoce a bolii. Nici un simptom nu avertizeaza ca tumora pancreatica se dezvolta. si cand apar primele semne, deja este prea tarziu: 80% dintre bolnavi au deja cancerul generalizat. Pentru cancerul pancreatic, speranta este legata de punerea la punct a unui test care sa reusesca depistarea bolii in faze incipiente.
Iata ca, in urina bolnavilor de cancer pancreatic, au fost descoperite trei proteine combinate cu nivele ridicate. Cele trei proteine evidentiata cancerul cu exactitate de 90%.
Echipa de cercetatori britanici si-a publicat studiul in revista Clinical Research la 3 august. Ei au analizat esantioanele de urina provenite de la 488 de persoane, dintre care 192 deja diagnosticate cu cancer pancreatic, 92 afectate de pancreatita si 87, intr-o stare de buna de sanatate. De asemenea, cercetatorii au analizat 117 alte esantioane de urina provenite de la pacienti cu alte boli hepatice benigne sau cu cancer hepatic, cu probleme la vezica biliara. In total, aproxiamtiv 1.500 de diverse proteine au fost identificate, dintre care trei au retinut atentia cercetatorilor: LYVE1, REG1A si TFF1.
Aceasta descoperire ar putea deschide calea depistarii non-invazive si mai putin costisitoare a persoanelor considerate ca fiind la risc de a dezvolta aceasta forma extrem de agresiva de cancer.
Este stiut faptul ca, reperat prea tarziu, cancerul pancreatic este inoperabil. Dar daca este detectat in faze precoce, rata de surpavietuire creste de 3% la 60%.