mariustuca.ro / Enzima mancatoare de nicotina, care ajuta la renuntarea la fumat! (Autoare: Magda Marincovici)
Cercetatorii americani au descoperit o bacterie care va revolutiona terapiile destinate renuntarii la fumat. Numita Pseudomonas putida, microorganismul se hraneste cu nicotina prezenta in organism, datorita unei enzime cu totul speciale. Astfel, plasturii, gumele si celelalte metode concepute pentru abandonarea fumatului ar putea intr-o zi sa fie depasite de o noua arma: o enzima.
Este promisiunea cercetatorilor care semneaza un articol destinat acestui subiect in Journal of the American Chemical Society. Dupa ani de cercetatori, aceasta echipa de specialisti a descoperit existenta unei substante capabile sa manance nicotina. Studiind solul din apropierea plantei de tutun, cercetatorii au gasit o bacterie care supravietuieste hranindu-se exclusiv cu nicotina pentru a obtine azotul si carbonul de care are nevoie. Numele bacteriei este Pseudomonas putida.

Enzima mancatoare de nicotina

- Aceasta bacterie este ca un mic Pac-Man. Se plimba si mananca nicotina, explica intr-un comunicat profesorul Kim Janda, biolog la Scripps Research Institute. Pentru a deslusi secretul acestei bacterii, profesorul Kim Janda si echipa de cercetatori au studiat-o in detaliu si, in final, au descoperit existenta unei enzime capabile sa descompuna nicotina, NicA2. Pentru a testa eficienta enzimei, cercetatorii au colectat ser (o componenta a sangelui) de la rozatoare ce au primit echivalentul nicotinei din tigara. Apoi, au fost expuse la enzima NicA2. Rezultatul: nivelul nicotinei din sange a scazut in numai 9 maximum 15 minute, comparativ cu 2 - 3 ore necesare pentru a inregistra o diminuare similara.
Pentru a stabili daca aceasta enzima are potential de a fi folosita si in cazul oamenilor, cercetatorii au dorit sa se asigure ca molecula nu elibereaza nici o substanta toxica atunci cand actioneaza asupra nicotinei. Astfel, au constatat ca enzima era relativ stabila in ser.
Studiile vor continua cu punerea la punct a unui tratament real bazat pe aceasta enzima. In cursul viitoarelor studii, speram ca vom putea imbunatati stabilitatea in ser, astfel incat o singura injectie sa fie suficienta pentru aproximativ o luna, afirma Song Xue, membru al echipei de cercetare.
- De asemenea, va trebui sa elimine eventualele urme de origine bacteriana la nivelul enzime pentru a indeparta riscul ca aceasta sa declanseze o reactie din partea sistemului imun in corpul fumatorului. Cercetarile sunt in stadiul preliminar procesului de punere la punct a unui medicament, dar sustinem ca aceasta enzima are proprietati valoroase pentru a aplicatii terapeutice de succes, subliniaza prof. Kim Janda.
Cu o serie de modificari aduse ulterior, echipa de cercetatori spera sa creeze o enzima care sa reduca nivelul nicotinei din sange suficient in asa fel incat sa nu afecteze creierul, reducand senzatia de dependenta.