Diagnosticarea sau confirmarea unor afectiuni presupune in anumite situatii realizarea unor investigatii suplimentare analizelor de sange, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizata (CT) sau Rezonanta Magnetica (RM).
Acestea sunt doua modalitati diagnostice care utilizeaza tehnici diferite pentru achizitia imaginilor: radiatiile X pentru Tomografia Computerizata si campul magnetic pentru Rezonanta Magnetica.
In anumite afectiuni este preferata una din aceste modalitati, alteori ele sunt complementare. Fiecare are avantaje si dezavantaje, tinand cont de informatiile necesare diagnosticului, costul investigatiei si confortul pacientului.
Tomografia Computerizata este o metoda iradianta, folosind raze X. Este mai ieftina, mai rapida si mai usor tolerata de catre pacient. Cu ajutorul tomografiei computerizate putem obtine imagini ale oricarei parti a corpului uman, de la nivel cerebral pana la extremitati.
Printre punctele forte se numara: detectarea fracturilor osoase, a calcificarilor (calcificari intratisulare sau litiaza renala), a hemoragiilor si evaluarea parenchimului pulmonar. Uneori, in special in evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa, pe baza de iod, care se excreta la nivel renal. De aceea, inainte de investigatie este necesara efectuarea unor analize de laborator care sa ateste o buna functie renala (uree si creatinina serice).
Principalul inconvenient al CT-ului il reprezinta faptul ca este o metoda iradianta; de aceea este contraindicata femeilor insarcinate si se recomanda precautie in efectuarea tomografiilor copiilor sau persoanelor tinere. In plus, este contraindicata pacientilor cu insuficienta renala si celor cu reactii alergice la substanta de contrast. Nu in ultimul rand trebuie mentionat faptul ca Tomografia Computerizata are o rezolutie de contrast tisulara inferioara Rezonantei Magnetice.
Rezonanta Magnetica este o metoda neiradianta, care foloseste un camp magnetic si impulsuri de radiofrecventa pentru obtinerea imaginilor. Are o sensiblitate crescuta a constrastului tisular (posibilitatea de a distinge intre mai multe categorii de tesuturi si, implicit, detectare superioara a lezinilor, comparativ cu alte tehnici imagistice) si permite obtinerea unor imagini detaliate in diverse planuri, ceea ce permite o localizare precisa a leziunilor, foarte utila in planificarea interventiilor chirurgicale. Cu ajutorul Rezonantei Magnetice se pot investiga patologii de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular si abdomino-pelvin. RM este modalitatea imagistica de selectie pentru detectarea leziunilor de la nivelul articulatiilor, fiind singurul examen noninvaziv care ofera o imagine detaliata a structurilor precum meniscuri (genunchi), ligamente sau tendoane.
Pentru examinarea glandelor mamare, complementar ecografiei mamare si mamografiei, se efectueaza examen IRM, ce poate diferentia uneori intre leziuni maligne sau benigne si poate detecta leziuni multifocale.
Uneori este necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa, pe baza de Gadolinium, dar riscul si gravitatea reactiilor alergine sunt mult reduse comparativ cu cele dezvoltate la substanta de contrast iodata.
Fiind o metoda neiradianta, se poate efectua de catre femeile gravide in ultimele doua trimestre de sarcina, in special pentru eventuale malformatii ale fatului evidentiate la examenul ecografic.
Examenul RM este contraindicat pentru: persoanele cu stimulator cardiac, proteze cardiace de tip vechi, fragmente metalice la nivelul partilor moi, insuficienta renala severa, proteze metalice articulare sau materiale de osteosinteza clipuri anevrismale sau anumite stenturi vasculare. In plus, nu este indicat in primul trimestru de sarcina.
- Aparatul IRM3T este varful de gama RM, fiind dotat cu un magnet de 3 tesla, ceea ce inseamna o rezolutie mult mai mare decat versiunea mai veche, de 1,5 testa, cu detalii imagistice care pot schimba diagnosticul pacientului. Ofera cele mai performante analize pentru diagnosticarea corecta si rapida a afectiunilor musculo-scheletale, neurologice si patologiei coloanei vertebrale.
Ne bucuram ca putem pune astfel la dispozitia pacientilor, in cadrul centrului nostru medical, cel mai performant aparat de diagnosticare din Bucuresti!, explica Ovidiu Palea, Medic primar anestezie si terapie intensiva, Centrul Medical ProVita - Diagnostic si tratament.
Tendinta actuala in tarile avansate este de a se renunta treptat la metodele de investigatie iradianta (precum tomografia computerizata) in favoarea examinarilor prin rezonanta magnetica.
- Trebuie avut in vedere faptul ca tipul investigatiei imagistice indicate pacientului se alege in functie de patologia cunoscuta sau suspicionata. Uneori se recomanda CT, alteori RM, iar in unele cazuri sunt complementare. De aceea, colaborarea stransa intre radiolog si medicii curanti este foarte importanta pentru alegerea metodei imagistice optime pentru fiecare pacient. Astfel, CT este examenul de prima intentie in afectiunile traumatice (fracturi osoase, hematoame intracraniene) si in explorarea toracica. In schimb, RM este de preferat in patologia neurologica, vasculara si musculo-scheletala, cu un plus adus de examinarile pe aparatul de 3 tesla, concluzioneaza Gina Zaharia, medic radiolog Centrul Medical ProVita - Diagnostic si tratament.
Centrul ProVita - Diagnostic si tratament aduce pe piata serviciilor medicale din Romania experienta a 10 ani de practica medicala, acumulata intr-un sistem care intelege actul medical in toata complexitatea lui.
Centrul ProVita este singura clinica din tara specializata in chirurgia minim invaziva a coloanei vertebrale si in Terapia Durerii (tratamentul bolilor care au ca simptom pregnant durerea cronica sau subacuta si care afecteaza sever calitatea vietii).
Centrul ProVita isi propune o normalitate a relatiilor dintre medici si pacienti bazata pe un act medical in concordanta cu standardele internationale, intr-un mediu de respect reciproc. De aceea, pacientul este unica noastra prioritate, iar actiunile noastre reflecta intotdeauna valorile in care credem: rigoare, sinceritate, empatie, profesionalism si incredere.
Centrul ProVita areo abordare unica pe piata in ceea ce priveste pacientul prin crearea unei echipe dedicate de medici specialisti, sub coordonarea unui manager de caz, care are imaginea de ansamblu asupra starii de sanatate si poate alege cea mai buna metoda de tratament.
Centrul ProVita - Diagnostic si tratament include in prezent clinicile:
- ProVita Diagnostic si Tratament, Str. Alexandrina nr. 20-22, sector 1;
- ProVita Imagistica 1, Str. Calistrat Grozovici nr. 1, sector 2, in incinta Institutului National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, Pavilion 4;
- ProVita Imagistica 2, str. Racari nr. 8.
Pentru informatii suplimentare: Raluca Mihaila / 0740.040.407 / [email protected]