Mariustuca.ro / Centru de Transplant de Celule Stem la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (Autoare: Magda Marincovici)
La Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) a fost inaugurat, azi, un centru de transplant de celule stem, al patrulea din tara noastra.
Centrul de Transplant de Celule Stem de la SUUB este format din compartimentul de transplant cu 5 camere sterile, dotate cu paturi electrice de terapie intensiva, statie de monitorizarea functiilor vitale si celmai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitiva si flux laminar. Acest compartiment este vital pentru bolnavii de cancer care efectueaza transplant de celule stem, deoarece reduce riscul aparitiei infectiilor, principala cauza a mortalitatii in cancer.
Centrul de Transplant de Celule Stem de la SUUB mai are si un compartiment de pretransplant destinat pacientilor cu diferite forme de leucemii care au trecut sau urmeaza sa treaca printr-un transplant de celule stem. Acest compartiment are 4 saloane cu grupuri sanitare proprii, dotate la standarde europene, cabinete ale medicilor si asistentelor, camera de tratament etc.
De asemenea, Centrul de Transplant de Celule Stem de la SUUB are laborator de diagnosticare, sala de raport si sala de studii clinice.Conferențiarul doctor Horia Bumbea, unul dintre coordonatorii centrului, precizeaza ca, datorita proiectului din cadrul SUUB, numarul celor care vor putea beneficia de transplant de celule stem va creste, iar centrul va asigura, in compartimentul de pretransplant, chimioterapie pentru aproximativ 200 de pacienți in fiecare an.
"Tratamentul chimioterapeutic efectuat in condiții de izolare scade riscul de deces din cauza infecțiilor, asigurand o rata de supraviețuire similara celei inregistrate in clinicile din vestul Europei. Pentru a creste eficiența camerelor sterile si a tratamentelor efectuate pe secție, compartimentul de pretransplant vine ca o completare, in asa fel incat pacientul sa fie protejat de infecții pana ce intra in camera sterila sau in timpul tratamentelor de inducție a remisiunii", spune conf. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie la SUUB, unul dintre coordonatorii Centrului de Transplant de Celule Stem.
In opinia managerului SUUB, prof. Dr Catalin Carstoiu, incetul cu incetul la SUUB incepem sa inchidem un cerc in tratamentul afectiunilor oncologice . Vom face pasul urmator, vom intra in programul national de pretransplant, de transplant de celule stem, vom scoate posturi la concurs pentru asistente medicale.