Cele 6 proiecte de hotarare care vizeaza planuri de urbanism pentru zone din centrul Capitalei au fost adoptate, marti, de Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa ce la finele anului trecut fusesera respinse. PIDU cuprinde 62 de proiecte de investitii in Capitala, in valoare de aproximativ 239 de milioane de euro. Zonele vizate sunt Zona Piata Constitutiei, Parcul Izvor, Piata Lahovary, Sala Palatului, Piata de Flori etc.
PIDU este un proiect care va aduce bani europeni pentru Bucuresti, care sa fie alocati eficient pentru reconfigurarea urbanistica a unor puncte centrale ale Capitalei. Proiectul poate fi finantat prin POR 2014-2021 cu 129 milioane de euro, la care se adauga o contributie de la bugetul de stat in valoare de sapte milioane de euro. Totodata, prin axele de finantare dedicate monumentelor se pot obtine alte 19 milioane de euro, iar alte 84 de milioane de euro se pot asigura prin asocieri de tip parteneriat public-privat, se arata intr-un comunict al Primariei. Avantajele realizarii acestui proiect cu bani europeni constau in realizarea a 3.155 noi locuri de parcare, extinderea si modernizarea retelei de tramvai, cresterea cu 18.095 mp a suprafetei de spatii verzi, realizarea de noi rute pentru biciclisti si de culoare speciale pentru transportul in comun, accesarea a 150 milioane euro fonduri nerambursabile. Proiectul prevede crearea unui sistem integrat de parcari, incurajarea folosirii mijloacelor de transport alternative - trasee de biciclete si mijloace ale RATB pe trasee rapide.

Modificarea centrului Bucurestiului

1. Planul Urbanistic Zonal PlATA CONSTITUTIEI -ANTIM - B-DUL UNIRII prevede construirea unei parcari subterane cu 988 de locuri in Piata Constitutiei, dar si transformarea Bulevardul Unirii in zona pietonala si de loisir. Bulevardul Unirii ar urma sa devina pietonal in mai multe etape. La inceput va fi realizat un parcaj subteran in Piata Constitutiei. Partea carosabila va fi ridicata la acelasi nivel cu trotuarele. Pe ambele sensuri se elimina parcarea de langa trotuar si banda respectiva devine una pentru circulatia masinilor. Concomitent, banda de langa fantani devine pietonala (pe fiecare sens). Traficul se reduce la un fir pe sens si va fi concentrat pe zona de nord fata de axul central (inspre Palatul de Justitie).
De asemenea, zona pietonala va fi extinsa in partea de sud a bulevardului (unde acum se circula pe sensul Piata Constitutiei - Piata Unirii) pentru realizarea unei zone deschise pietonale.
Tot in aceasta etapa vor fi amenajate piste duble de biciclete, dar si o zona ludica si un amfiteatru. In final, tot bulevardul va deveni pietonal, fiind pastrata doar o banda pe sens pentru transportul public.

2. Planul Urbanistic Zonal PARC IZVOR - POD MIHAl VODA prevede construirea unui nou pod peste Dambovita si a trei parcari subterane, dar si reamenajarea parcului si realizarea unui amfiteatru.

3. Planul Urbanistic Zonal PARC SFINTII APOSTOLI - PODUL CALICILOR propune reconstruirea Podul Calicilor, dar si amenajarea unui parc cu spatiu verde, arbori, alei pentru promenada si trotuare pentru plimbari cu bicicleta in zona Bisericii Domnita Balasa, situata in spatele blocurilor din Piata Unirii, langa Palatul de Justitie. Sub parc este prevazuta si construirea unei parcari subterane.

4. Planul Urbanistic Zonal PIATA CANTACUZINO - PIATA LAHOVARY prevede reamenajarea celor doua zone din centrul Capitalei si construirea unor parcari subterane.

5. Planul Urbanistic Zonal RAHOVA - URANUS - PlATA DE FLORI propune accentuarea caracterului de Piata de Flori si construirea unui parcaj subteran cu 360 de locuri sub Piata Rahova si partial sub Piata de Flori.

6. Planul Urbanistic Zonal SPATIU PUBLIC SALA PALATULUI prevede construirea unei parcari subterane sub parcul din fata Salii Palatului si amenajarea unui spatiu public in zona de acces a Salii.