Health Forum - Finantarea sistemului de sanatate in 2014 - Guvernul promite medicamente noi pe lista de compensate

"Performantele sistemului sanitar romanesc au scazut pana la un nivel ingrijorator, care pune in primejdie nu numai sanatatea generatiei actuale, dar si perspectivele de imbunatatire a capacitatii sistemului sanitar de a asigura o sanatate adecvata generatiilor viitoare. Statisticile plaseaza tara noastra pe primele locuri la prevalenta unor boli grave." - Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor.
Cu aceste cuvinte a fost deschisa dezbaterea in cadrul Health Forum - cel mai important forum pe teme medicale, organizat joi, 21 noiembrie, de Intact Media Group la Palatul Parlamentului. Cu cateva ore inainte ca bugetul sa intre in discutiile din comisii, cei care decid s-au aflat fata in fata cu industria si mai ales cu pacientii! Planurile financiare dar si strategia sistemului sanitar pentru anul viitor au fost sustinute de Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi si de Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Temele fierbinti: finantarea sistemului sanitar, gestionarea fondurilor din sanatate, lista medicamentelor compensate, plata datoriilor catre furnizorii de medicamente, noul card de sanatate.
Arbitrii discutiei, pe langa moderatorul Alessandra Stoicescu - Director Executiv Intact Media Group, au fost reprezentatii forului care trebuie sa aprobe bugetul pentru anul viitor: Parlamentul Romanei, reprezentat prin Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputaților si presedintii celor doua comisii de sanatate din Parlament, deputatul Rodica Nassar si senatorul Ion Luchian.
Unul dintre cele mai importante subiecte dezbatute a fost lista de medicamente compensate care se va actualiza, asa cum a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. In premiera dupa 5 ani, specialistii analizeaza mai multe dosare pentru compensarea unor medicamente inovatoare.
"Este prima data cand facem demersuri de modificare la lista de compensate pe alte principii. S-a lucrat in iulie pe norme, criterii, au fost perioade in care industria a depus dosarele pe medicamentele care se vor introduse pe lista, pentru ca au fost multe dosare si avem o capacitate medicala limitata. Avem putini specialisti, ii numaram pe degetele de la o mana. Ei trebuie sa faca o evaluare corecta", a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, joi, la Health Forum.
"Vom avea 100 de medicamente deja pana la 24-25 noiembrie. Pana la 1 decembrie le vom avea pe toate 150-160, urmand ca in cursul lunii decembrie sa facem procesul legal de transparenta decizionala asa cum prevede legea si apoi demersurile de aprobare. Impactul bugetar al introducerii de noi molecule in lista medicamentelor compensate ar putea fi cunoscut inca de la jumatatea lunii decembrie" a precizat Eugen Nicolaescu.
Potrivit ministrului, medicamentele din actuala lista care nu se justifica din punctul de vedere al eficientei medicale vor fi scoase ori va fi modificata modalitatea de rambursare.
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a anuntat in acest context ca va aloca fonduri substantial mai mari pentru anumite servicii. Astfel, bugetul pentru analize si investigatii paraclinice se va dubla, ajungand la 750 de milioane de lei. Toti romanii care platesc asigurari de sanatate isi vor putea face gratuit analizele medicale, de anul viitor, fara sa mai scoata vreun ban in plus, promite Cristian Busoi.
"In zona investigatii paraclinice, bugetul s-a dublat, de la 370 la 750 de milioane. La anul nu cred ca vor mai fi cazuri in care pacientii vor merge cu investigatiile de laborator si sa li se ceara bani, ca s-a terminat plafonul. Se intampla inca din pacate in unele zone. Cred ca e suficient bugetul" a spuspresedintele CNAS, Cristian Busoi.
De asemenea cardurile de sanatate ar putea fi distribuite incepand de anul viitor. "Cardul de sanatate va fi distribuit prin posta. Daca se iau toate avizele sper sa se rezolve in maxim doua saptamani. (...) In vara vom avea toate cardurile tiparite si sper ca pana la toamna sa fie distribuite", a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.
Liviu Voinea, ministrul pentru Buget, a prezentat la Health Forum punct cu punct planul de finantare pentru 2014. "La Sanatate, 4,3% este propunerea noastra pentru anul 2014 comparativ cu 4% pentru 2013. Sanatatea este al doilea sector ca pondere totala a cheltuielilor bugetare, primul este asistența sociala care include in primul rand pensii. Sanatatea este o prioritate și acest lucru se vede in alocarea bugetara pentru acest sector. 12,2% din bugetul Romaniei pentru Sanatate, 12,2% media europeana a cheltuielilor pentru Sanatate. Raportat la media europeana, suntem exact acolo ca procent din cheltuielile totale ale bugetului", a explicat Liviu Voinea.
Reprezentantii asociatiilor de pacienti, prezenti in numar mare la dezbatere, au incercat sa obtina raspunsuri din partea autoritatilor legate de problemele stringente cu care se confrunta. Presedintele Asociatiei Romane de Hemofilie, Daniel Andrei a fost invitat de presedintele CNAS sa devina consultant onorific al sau la CNAS, pentru a rezolva impreuna un aspect vital pentru bolnavii de hemofilie, si anume lipsa factorului coagulant din spitalele din Romania.
La finalul ediției a 2-a a Health Forum, Alessandra Stoicescu, directorul executiv al Intact Media Group, a anuntat ca toate angajamentele luate astazi de catre oficialii Ministerului Sanatatii, cel al Finanțelor si al CNAS vor fi urmarite, analizate si dezbatute si in 2014, cand urmeaza sa fie organizate editiile 3 si 4 ale Health Forum.
Evenimentul Health Forum - Finantarea sistemului de sanatate 2014 a fost sustinut de Bristol-Myers Squibb, Amgen, Janssen, Roche, LAWG (Local American Working Group), Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente, Boehringer Ingelheim, Sanofi si APMGR (Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice). Forumul s-a bucurat de prezenta a peste 150 de participanti.
INTACT Media Group multumeste tuturor partenerilor si participantilor care au contribuit la succesul editiei a doua a Health Forum!

Sursa: intactmediagroup.ro