MAGAZIN: Noi marturii in cazul Rendlesham (Autor: DAN D. FARCAS)
Cazul din Padurea Rendlesham este, fara indoiala, cel mai cunoscut incident OZN din Marea Britanie. In 1980, aici, la circa 150 kilometri nord-est de Londra, doua baze militare aeriene ingemanate: Bentwaters si Woodbridge, erau inchiriate, in cadrul NATO, fortelelor aeriene americane. Cele doua baze, gazduind si un numar mare de focoase nucleare, erau la o distanta de trei kilometri, despartite de padurea de pini Rendlesham.
Azi se cunosc depozitiile a circa 50 de martori oculari, ca si cateva documente oficiale desecretizate privind acest incident. Din ele reiese ca in zorii zilei de 26 decembrie 1980, in jurul orei 3.00, a fost vazuta o lumina puternica deplasandu-se in padure. Crezand ca s-a prabusit sau a aterizat fortat un avion, ofiterul de serviciu a autorizat ca o patrula de trei persoane din politia militara, conduse de sergentul James Penniston, sa plece pe jos la fata locului. Acestia au raportat ca au vazut in padure un obiect straniu, stralucitor, aparent metalic, de forma triunghiulara, de aproximativ doi-trei metri latimea la baza si aproximativ doi metri inaltime. Ilumina intreaga padure cu o stralucire alba. Obiectul avea si o lumina rosie pulsatoare in varf si un brau de lumini albastre dedesubt. Plutea in aer sau era suspendat pe niste picioare. Cand patrula s-a apropiat de obiect, acesta a manevrat printre copaci si a disparut. Presupusul loc al aterizarii a fost examinat a doua zi, gasindu-se trei adancituri, in triunghi echilateral, iar radioactivitatea era de 7 ori mai mare decat normalul.

O lumina printre copaci

La doua zile dupa prima observatie, a fost vazuta din nou in padure o lumina rosie ca soarele. Se misca printre copaci si pulsa. De aceasta data locotenent-colonelul Charles I. Halt, adjunctul comandantului bazei RAF Bentwaters (promovat comandant la scurt timp dupa incident), a condus personal o grupa de investigare. Cand s-au apropiat de obiectul luminos, statia de radio a inceput sa dea rateuri. La un moment dat, aparitia a inceput sa emita particule stralucitoare, apoi s-a descompus in cinci parti albe. Imediat dupa aceasta au fost observate pe cer trei obiecte asemanatoare cu stelele, doua obiecte spre nord si unul spre sud, toate trei la circa 10 grade deasupra orizontului. Obiectele se miscau rapid, in unghiuri ascutite, afisand lumini rosii, verzi si albastre. Halt a facut un raport asupra incidentului abia pe 13 ianuarie 1981. Documentul a devenit public dupa cativa ani. Charles Halt a recunoscut incidentul in 1991, continuand si in prezent sa relateze detaliile sale, la diferite conferinte.
(Va urma)