B365.ro : Care este cel mai frumos parc din Bucuresti. Ce spun specialistii (4)

Cerasella Craciun, conf. dr. arh. la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu (UAUIM), din Bucuresti si director al Departamentului de Proiectare Urbana si Peisagistica, a facut o clasificare a parcurilor din punct de vedere al valorii istorice a acestora, al patrimoniului si al elementelor artistice si peisagistice.
Pe primul loc a clasat Gradina Cismigiu: "pentru valoare si semnificatie, pentru conservarea genius-loci a memoriei orasului si a elementelor de patrimoniu natural si antropic, pentru compozitia urbanistica si peisagistica unica in tara, precum si pentru elementele de arta plastica si speciile peisagistice."
Arhitecta puncteaza ca fiecare dintre amenajarile Gradinii Cismigiu reflecta estetici succesive, materializate intr-o structura peisagistica. Astfel, prezinta un interes aparte si are o valoare semnificativa, ca sinteza a momentelor respective.
Adauga ca:"Elementele mentinute pana astazi, din compozitia initiala a peisagistului austriac Meyer, asigura substanta istorica esentiala a gradinii." Ofera, ca exemple, axul liniar orientat spre biserica Schitu Magureanu ("chiar daca a suferit modificari importante din punctul de vedere al configuratiei sale si a vegetatiei"), zona plantata cu platani ("din care se mai pastreaza un numar relativ mare"), zona monticulului cu stanci, echilibrul general dintre suprafetele plantate si cele cu gazon, dar si liniile generale ale traseelor aleilor principale."